Vöröshagyma

Már az ókori Egyiptomban, a görög és római birodalomban is konyhai tartozék volt. Ma sem nélkülözhető, ha valamilyen ízletes ételt szeretnénk készíteni. Ez a liliomfélék családjába tartozó növény éppúgy termeszthető az északi féltekén, mint a délin. A hagymafélék kéntartalmú illóolajtartalma legnagyobb mértékben a nyers hagyma fogyasztásánál érzékelhető, de ezek a melegítés hatására gyorsan elillannak (Diallildiszilfid, más diszulfidok, poliszulfid, mustárolaj stb.). 

Számos fertőzéses bélmegbetegedés megakadályozására, csillapítására és gyógyítására is alkalmasak. Emésztési zavarok egész sorát, illetve annak kísérőjelenségeit képes enyhíteni, mint a fejfájást, a rosszullétet, az álmatlanságot. Vérnyomást fokozó hatással is rendelkezik. A kéntartalmú illóolajok, jó nyákoldó tulajdonságuk következtében sikerrel veszik fel a harcot a különböző légzőszervi megbetegedésekkel. Az illóolaj-tartalom elsősorban a léghólyagocskák kiválasztására hat serkentőleg. A hagymafélék a vérerek működésének fokozásához, tágulásához is hozzájárulnak, ezáltal fokozódik a szívizom munkája is, ami az artériás megbetegedések gyógyításánál jelentős javulást eredményez. 

A jó tárolhatóságának köszönhetően egész évben rendelkezésre áll. Talán ennek is köszönhető, hogy a magyar konyhában ez a leggyakrabban használt zöldség. Minden recept alapja. Szárított formában is kapható, ami még jobban fokozza a széles körű felhasználhatóságát.

Tudj meg többet róla

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás