Sárgarépa

A sárgarépa (Daucus carota) már az ókorban elterjedt, kedvelt gyökérzöldség volt, napjainkba pedig többek között magas béta-karotin- tartalmának köszönhetően tűnik ki a zöldségek közül. A béta-karotin, mint az A-vitamin előanyaga, minden növekedési és anyagcsere- folyamatban jelentős szerepet játszik. Elsősorban a bőr és a légző-, emésztő-, kiválasztó szervek nyálkarétegének egészségében, továbbá a szem szaruhártya és kötőszövetének szerkezetéért is felelős. A karotin felhasználhatósági foka a szervezetben jelentősen ingadozhat, ami a szervezet tárolóképességétől, illetve a elkészítés módjától is függ. Nyers répafogyasztás esetén 1-20% között, párolt répa esetén 4-60% között lehet a felszívódás aránya. Ez a jelentős különbség a párolt répa esetében abból adódik, hogy a melegítés hatására a sejtek kinyílnak, így az emésztőenzimek számára könnyebb a feladat. Mivel a karotin olajokban oldódik, a jobb felszívódás természetesen az olajok jelenlétének is köszönhető, ehhez persze a szervezet jó zsírbontó képessége is szükséges.

A jelentősebb mértékben jelen lévő B-vitamin-tartalom az idegi funkciók segítéséhez járul hozzá. A magas ásványianyag-tartalma, az illóolaj-tartalma és a pektin jelenléte tovább növelik a sárgarépa táplálkozásbiológiai értékét. Könnyű emészthetősége miatt csecsemők, kisgyermekek, kismamák és betegek táplálásában elengedhetetlen szerepet játszik, de felnőttek számára is egy igen csak fontos védőtáplálék

Tudj meg többet róla

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás