13 nov Sárgarépa vagy vitamintabletták?
Egy klinikai vizsgálat során kiderült az igazság: együttes alkalmazással növelhető legjobban a vitaminszint.
Egy új, még nem publikált tanulmány szerint, amelyet június 30-án Chicagóban, a Nutrition 2024 konferencián, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján mutattak be, heti három adag bébirépa fogyasztása jelentős mértékben növelheti a szervezetbe bevitt fontos tápanyagok mennyiségét.
Szomorú statisztikai adat, hogy az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központok (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) 2022-es, gyümölcs- és zöldségfogyasztásról szóló jelentése szerint 10 amerikai felnőttből csak körülbelül 1 fogyaszt napi 2-3 adagnyi zöldséget – ez lenne a minimálisan ajánlott mennyiség. Pontosan ez a statisztika inspirálta a tanulmány vezető szerzőjét, Mary Harper Simmons-t és kollégáit, hogy megvizsgáljanak egy egyszerű megoldást, amellyel növelhető a heti zöldségbevitele.
„A bébirépa könnyen hordozható, bármikor elérhető, ezért esett rá a választásunk” – fejtette ki Simmons, az alabamai Samford Egyetem végzős táplálkozástudományi hallgatója. „Szerettük volna bemutatni azt, hogy az egészség javítása apró, egyszerű változtatásokkal is elérhető. … Nem kell egyik napról a másikra drasztikus változtatásokat végrehajtani”.
A tanulmányhoz egy adag, azaz kb. 100 gramm bébirépa fogyasztását tűzték ki célul az egyik csoportnak a vizsgálatban, amelyben 60 fiatal felnőtt vett részt. A jelentkezőket négy csoportba osztották: az elsőbe a bébirépát fogyasztók, a másodikba a multivitamin-kiegészítőt szedők, a harmadikba a bébirépát és multivitamint egyaránt alkalmazók, a negyedik, kontroll csoportba pedig az addig folytatott étrendet fogyasztók tartoztak.
Négy hét elteltével a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik sárgarépát ettek, 10,8%-kal nőtt a bőrükben lévő karotinoidok, természetes antioxidánsok mennyisége, amelyekről köztudott, hogy egészségügyi előnyökkel járnak, például megelőzik a gyulladást és elősegítik a szív egészségét. Emellett a kutatók azt is észrevették, hogy azoknál, akik csak multivitamint szedtek (amely ugyanazt a karotinoidot tartalmazta, amely a sárgarépában is megtalálható), nem tapasztaltak változást a karotinoidok szintjében. Azok azonban, akik a sárgarépát és a vitaminkiegészítőt is fogyasztották, 21,6%-kal nőtt a bőr karotinoidszintje.
“Azt gondolhatnánk, hogy: Ha kapok egy multivitamin tablettát, annak elégnek kell lennie a vitaminbevitelhez, de az eredményeink szerint ez önmagában nem növelte a karotinoid-felhalmozódást. Meglepő módon úgy tűnt, hogy a zöldségfogyasztással kombinált vitaminfogyasztás érte el a legjobb hatást” – nyilatkozta Dr. Suresh Mathews, a tanulmány vezető kutatója, a Samford táplálkozástudományi és dietetikai tanszékének professzora.