
03 júl Bolgár sopszka saláta
Önmagában, de köretként is megállja a helyét a bolgárok kedvence.
Hozzávalók (4 főre):
2 db TV paprika
(vagy 2 db kaliforniai paprika (lehetőleg piros és sárga))
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
1 fej lila hagyma
2 evőkanál olívaolaj
15 dkg juhsajt
só
őrölt feketebors
Elkészítés módja:
A bolgár sopszka saláta készítésekor minden zöldséget alaposan megmosunk, megtisztítunk, és nagyobb darabokra vágunk – körülbelül másfél centis darabkák az ideálisak, kisgyerekek esetében ezek kisebbek is lehetnek. Egy nagy keverőtálban összeforgatjuk a paradicsomot, az uborkát, a különféle paprikákat és a felkarikázott vöröshagymát. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd meglocsoljuk az olívaolajjal, azután alaposan átkeverjük. (Ízlés szerint az olívaolajat némi borecettel is összekeverhetjük.) Ezután a hűtőbe tesszük legalább 20 percre, hogy az ízek összeérjenek.
Végül átmerjük az összeérett salátát egy nagyobb tálalóedénybe, és a tetejére ráreszeljük a sós juhsajtot, és a meghámozott, felkarikázott lila hagymával, esetleg petrezselyemmel díszítjük. A sopszka saláta pitával tálalva vagy grillezett húsok mellé köretként kínálva is kiváló, de Bulgáriában fehér szirene sajtos sült burgonyával is fogyasztják. A sopszka leve igen egészséges, és amellett, hogy finom, fel is lehet tunkolni egy kis kenyérrel, hogy az ételből semmi ne vésszen kárba. A jól ismert görög salátával szemben a sopszkában nincs olajbogyó, és a fehér, sós sajtot nem kockákra vágva, hanem a zöldségek tetejére (bőséges mennyiségben) ráreszelve adagoljuk a fogáshoz.