11 nov Marhahúsos töltött paprika
Rendkívül tartalmas egytálétel, mégis egyszerű és finom.
Hozzávalók
6 egész paprika (szükség esetén 8 is lehet)
3 evőkanál olívaolaj
25 dkg sovány, darált marhahús
Só és bors, ízlés szerint
1 közepes hagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagy cukkini, kockára vágva
4 római paradicsom, kockára vágva
1 bögre főtt rizs (fehér és barna rizs keveréke is jó)
2 bögre reszelt sajt
Elkészítés
Vágjuk le a paprikák tetejét, majd vágjuk apróra a tetejüket, ezeket tegyük félre. Magozzuk ki a paprikákat, majd zacskóban tegyük őket a hűtőbe.
Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat közepesen magas lángon. Adjuk hozzá a marhahúst, sózzuk és borsozzuk, amíg a hús át nem sül, majd vegyük ki egy tányérra.
Öntsük a serpenyőbe a maradék evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát és az apróra vágott paprikát, és főzzük, amíg elkezdenek megpuhulni, 3-4 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a cukkinit, és főzzük még egy percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, és fűszerezzük még sóval és borssal. Főzzük, amíg minden átmelegszik, majd keverjük bele a marhahúst és a rizst. Keverjünk bele 1 1/2 bögre reszelt sajtot. Hagyjuk a keveréket kihűlni, és légmentesen záródó edényben tegyük ezt is a hűtőbe. Tároljuk a felesleges sajtot egy kis edényben a hűtőszekrényben. (Az összes hozzávaló akár 3 napig is eláll a hűtőben).
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Helyezzük a paprikákat vágott felükkel felfelé egy olyan sütőtálba, amely éppen elég nagy ahhoz, hogy egyenesen tartsa őket. Töltsük meg a paprikákat a rizskeverékkel, és a tetejükre szórjuk rá a maradék 1/2 csésze sajtot. Öntsünk egy kis vizet a sütőforma aljára. Fedjük le fóliával, és süssük 30 percig. Vegyük le a fedőt, és süssük, amíg a paprikák megpuhulnak, a sajt pedig megolvad és enyhén megbarnul (kb. 15-20 perc). Forrón tálaljuk!