Magas tápértékű gyümölcsöt választana? Segítünk!

A különféle egészséges gyümölcsök fogyasztásával olyan tápanyagokkal és antioxidánsokkal láthatjuk el a szervezetünket, amelyek fokozhatják az általános egészségügyi állapotunkat.

A gyümölcsök kiváló forrása az alapvető vitaminoknak és ásványi anyagoknak, és magas a rosttartalmuk. A gyümölcsök emellett számos egészségjavító antioxidánst, köztük flavonoidokat is tartalmaznak.

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a rák, a gyulladások és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A citrusfélék és a bogyós gyümölcsök különösen hatékonyak lehetnek a betegségek megelőzésében.

Az alma

Az alma gyorsan és egyszerűen kiegészítheti napi étrendját A legjobb egészségügyi hasznosulás érdekében, fogyassza mindig héjával együtt.

Az alma magas rosttartalmú gyümölcs, ami azt jelenti, hogy fogyasztása elősegítheti a szív egészségét és a fogyást. Az almában található pektin segít fenntartani a bélrendszer jó egészségét.

Kutatások kimutatták, hogy összefüggés van a rendszeres almafogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos rákos megbetegedések és a cukorbetegség alacsonyabb kockázata között.

Egy tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik egész almát ettek, 30% kisebb volt az elhízás valószínűsége, mint azoknál, akik nem ettek. Ez segíthet csökkenteni a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Egy közepes méretű alma héjával együtt a következő tápanyagokat tartalmazzaTrusted Source:

94,6 kalória

25,1 g szénhidrát

4,37 g rost

195 mg kálium

10,9 mg kalcium

8,37 mg C-vitamin

A szamóca (földieper)

Az szamóca lédús, piros gyümölcs, magas víztartalommal. A magok adagonként rengeteg élelmi rostot biztosítanak. A földieper számos egészséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Külön kiemelendő, hogy antociánokat tartalmaz, amelyek olyan flavonoidok, amelyek hozzájárulhatnak a szív egészségének javításához. Az eperben található rost és kálium szintén támogathatja az egészséges szívet.

Az szamóca és más színes bogyós gyümölcsök egy kvercetin nevű flavonoidot is tartalmaznak. Ez egy természetes gyulladáscsökkentő vegyület.

100 g szamóva a következő tápanyagokat biztosítja:

37 kalória

5,7 g szénhidrát

2 g rost

16 mg kalcium

13 mg magnézium

153 mg kálium

58.8 mg C-vitamin

Az szamóca továbbá folsavat, B-6-, A- és K-vitamint valamint tiamint, riboflavint, niacint is  tartalmaz.

Citrom

A citrom egy olyan citrusféle, amelyet az emberek gyakran használnak betegségekkel szembeni hagyományos gyógymódként, magas C-vitamin és más antioxidáns tartalma miatt.

Az antioxidánsok nélkülözhetetlenek az emberi egészség szempontjából. Ezek a vegyületek a szervezetben lévő szabad gyököket takarítják el, amelyek károsíthatják a test sejtjeit, és betegségekhez vezethetnek.

Egyes tanulmányok úgy vélik, hogy a citromban és más citrusfélékben található flavonoidok antibakteriális, rákellenes és tulajdonságokkal rendelkeznek.

A citrusfélék, köztük a citrom, olyan „aktív” összetevőket, úgynevezett fitokémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. Ezek közé tartoznak a következők:

C-vitamin

folsav

kálium

pektin

Egy 48 g-os citrom leve a következő tápanyagokat

10,6 kalória

3,31 g szénhidrát

49,4 mg kálium

18,6 mg C-vitamin

2,88 mg kalcium

0,1 g rost

A citrom tiamint, riboflavint, niacint, B-6-vitamint, folsavat és A-vitamint is tartalmaz.

Narancs

A narancs egy édes, kerek citrusféle, amely tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A narancs a citrom mellett leggazdagabb C-vitamin-források közé tartozik, egy közepes méretű gyümölcs a C-vitamin napi szükségletének 78%-át biztosítja.

Egy közepes narancs a következő tápanyagokat is tartalmazza

körülbelül 65 kalória

16,5 g szénhidrát

2,8 g rost

60,2 mg kalcium

15 mg magnézium

232 mg kálium

82,7 mg C-vitamin

A C-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben. Ez a vitamin az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Azáltal fokozza az immunműködést, hogy segíti a szervezetet a vas felszívódásában a növényi eredetű élelmiszerekből.

Az emberi szervezet nem képes saját maga előállítani a C-vitamint, ezért ezt a vitamint a táplálkozásból kell bevinniük. A narancs nagy mennyiségű pektint is tartalmaz, amely egy olyan rost, amely a vastagbél egészségének megőrzésében segíthet azáltal, hogy rákot okozó vegyi anyagokat köt meg és távolít el a vastagbélből.



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás