29 jún Kovászos uborka
Hozzávalók:
- 3 kg uborka (kovászolni való, mérettől függően)
- 1 fej fokhagyma (ízlés szerint)
- 1 csokor kapor
- 1 szelet kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos)
- 4 ek só (literenként 1 ek)
- 4 l víz
Elkészítés: A vizet sóval elkeverve feltesszük forrni, majd langyosra hűtjük. Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk, ha szükséges szivacs segítségével megsikáljuk. A tiszta uborka végeit levágjuk, oldalát pedig bevagdossuk. A tiszta befőttesüveg aljára bőségesen tegyünk a kaporból és a megtisztított fokhagymadarabokból, majd szépen pakoljuk bele az uborkákat, öntsük fel langyos vízzel, a tetejére pedig tegyünk egy szelet kovászos kenyeret és zárjuk le egy tányérral. 3-4 nap után az uborkákat átrakhatjuk műanyag edénybe, melyet érdemes a kovászos uborka leszűrt lével nyakon önteni, lezárni és hűtőben tárolni.
Érdekesség:
A kovászos uborka erjesztés, más néven fermentáció útján készül. A fermentált táplálékokról elmondható, hogy tápanyagokban, pre- és probiotikumokban gazdagok, melyek elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és segítik a bélmozgást. Mivel természetes úton erjed, nem tartalmaz tartósítószert. A- és C – vitaminban gazdag, emellett pedig olyan értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, a kálium és a foszfor. Fogyasztása székrekedés, puffadás, gombás fertőzések, legyengült immunrendszer, vagy esetleg depresszió esetén különösen ajánlott.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus