
10 júl Házi készítésű, tartósítószer-mentes gulyáskrém
Bármikor elkészíthető, de friss kápia paprikából a legjobb.
Hozzávalók:
6-8 db kápia paprika
2 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
700 g passzírozott paradicsom
2 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt kömény
3 evőkanál pirospaprika őrlemény
só, bors
Elkészítés módja:
Sütőben 3-4 paprikát 200 fokon megütünk, amíg csak kicsit oda nem kap (várjuk meg, amíg feketedni kezd). A sütőből kivéve rakjuk bele egy tálba, takarjuk le fóliával, és hagyjuk kihűlni. Ha már nem forró, szedjük le a héját, magozzuk ki, és daraboljuk fel. Egy lábasban egy kevés olajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Felkockázzuk a többi paprikát és ezt is hozzáaadjuk. Pár percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. Ismét felforraljuk, majd lejjebb vesszük a lángot és rotyogtatva főzzük, amíg be nem sűrűsödik – ehhez nem árt a türelem, a művelet akár másfél órát is igénybe vehet. Ha már majdnem a felére csökkent, leturmixoljuk és üvegekbe töltjük. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítsük. Ínyencek zellerszárral és köménymaggal is feldobhatják a krémet. A házi készítés előnye, hogy plusz cukor, nátrium-glutamát (ízfokozó), módosított kukorica-keményítő, xantángumi sűrítőanyag, étkezési sav, kálium-szorbát, kálium-metabiszulfit és kén-dioxid nélkül is meglepően hasonló alkotást lehet összehozni, mint a boltban kapható készítmények. Hűtőben tárolva a fenti ínyencségek kihagyása ellenére is meglepően sokáig eláll.