21 okt Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
- ½ fej hagyma
- 2 egész fej fokhagyma+2 – 3 gerezd fokhagyma
- 500 ml zöldségalaplé
- só, bors
- 2 csipet szárított kakukkfű
- 2 tk keményítő
- 150 ml tejszín
- 2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
Két egész, tisztítatlan fej fokhagymát megszórunk egy kis sóval, meglocsolunk olívaolajjal, és szorosan alufóliába becsomagoljuk őket és 180 fokra előmelegített sütőbe dobjuk körülbelül 20 percre. Az olívaolajból elkészítjük a krémleves alapját, amihez egy fél fej hagymát apróra vágunk, és lepirítjuk a 2-3 gerezd friss, aprított fokhagymával. Beleszórunk egy kis sót, borsot és kakukkfüvet. A sütőben megsült fokhagymákat megszabadítjuk a héjuktól és ezeket a gerezdeket is beletesszük a levesalapba, majd felöntjük a zöldségalaplével, felforraljuk, és selymesre turmixoljuk. A keményítőt összekeverjük a tejszínnel, a leveshez adjuk, majd még kb. 2-3 percig forraljuk, és kész is.
Készítette: Bálint Anna, dietetikus