24 dec Amit a paprikáról érdemes tudni
A paprika változatos alakú, méretű és színű zöldségféle. Lehet zöld, piros, sárga, narancssárga, sőt fekete is, íze pedig az édestől egészen a tüzesen csípősig terjedhet. Frissen fogyasztva a paprikának van az egyik legnagyobb C-vitamin tartalma, de elkészíthetjük párolva vagy sülve, továbbá köretként is fogyasztják a legkülönfélébb ételekben.
A termés, ami egy igazi C-vitamin raktár
A paprika kiváló C-vitamin-forrás, 100 g termés elfogyasztásával az ajánlott napi C-vitamin bevitel (60 mg/nap) majdnem 100%-át, tudjuk fedezni csupán 32 kcal energiabevitel mellett. Egyes fajtáknál a kapszaicin nevű alkaloid tartalma felelős a csípős vagy kesernyés ízért. A termése felfújt bogyótermés, mely fajtánként lehet eltérő méretű és alakú. Belsejében nem alakultak ki a termésfalon zárt válaszfalak a magház részére, így az üreges belső tartalmazza nagyrészt vackon csoportosuló magokat.
Érdekesség, hogyha a paprika termését 0ºC-on és 87-90%-os relatív páratartalom mellett tárolják, akkor 4-5 hétig is eltartható; de természetesen ez az időtartam a szüreteléstől számítva áll fent.
A paprika, mint növény
A paprika a Solanaceae családba tartozik, az Európában termesztett fajták többsége pedig a Capsicum annuum L. fajhoz sorolható, bár máshol még legalább négy fajt termesztenek: Capsicum fructescens , C. Pubescens, C. Pendulum és C. sirvensis. Ez a Capsicum annuum fajba tartozó növény üvegházban akár a több métert is elérheti.
A gyökérzet 70-120 cm-ig terjedhet fő és mellékgyökérzetekből áll. A szár korlátozott növekedésű, 0,5-1,5 cm vastagságú, bizonyos magasságban 2-3 elágazást hoz. Levelei lándzsa – olykor tojásdad- alakúak, amelyek sima felülettel, épp széllel, erős zöld színnel rendelkeznek Egyszerű virága fehéres színű, különálló hajtásokon fejlődik.