13 nov A salátafogyasztás 7 pozitívuma
Tudományos bizonyítékok a saláta előnyös élettani hatásaira.
1. Napi egy adag zöld leveles zöldség, például saláta elfogyasztása segíthet lassítani a kognitív hanyatlást. A Neurology szaklapban 2018-ban megjelent tanulmány szerint napi egy adag zöld leveles zöldség és filokinonban, luteinben, nitrátban, folsavban, α-tokoferolban és kaempferolban gazdag élelmiszer fogyasztása segíthet lassítani az öregedéssel járó kognitív hanyatlást.
2. A saláták fogyasztása nagyszerű módja a tápanyagbevitel növelésének és az étrend általános minőségének javítására. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmány szerint a salátát fogyasztó embereknél magasabb rost-, összes zsír-, telítetlen zsírsav-, A-, B-6-, C-, E-, K-vitamin-, folsav-, kolin-, magnézium-, kálium- és nátriumbevitel mutatható ki, mint azoknál, akik nem ettek salátát.
3. Azok, akik rendszeresen esznek salátát, nagyobb valószínűséggel teljesítik a zöldségbevitelre vonatkozó ajánlásokat. A „What We Eat in America, National Health and Nutrition Examination Survey 2011-2014” című felmérés eredményei szerint a salátát fogyasztó emberek szignifikánsan több összes zöldséget, valamint sötétzöld és vörös/narancsszínű zöldséget fogyasztottak.
4. A salátafogyasztás összefügg a vér átlagon felüli tápanyag- és vitaminszintjével. A Journal of the American Dietetic Association című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a salátát, nyers zöldségeket és salátaöntetet fogyasztó emberek vérében átlagon felüli volt a folsav, a C- és E-vitamin, a likopin, valamint az alfa- és béta-karotin szintje.
5. Az étkezés előtti salátafogyasztás csökkentheti a kalóriabevitelt és elősegítheti a fogyást. Számos tanulmány szerint a saláta étkezés előtti fogyasztása csökkentheti a kalóriabevitelt és más tényezőket, például a testsúlyt, a derékbőséget, a vér triglicerid- és koleszterinszintet és a vérnyomást.
6. A leveles zöldségekből, gyümölcsökből és tejből álló napi snack bizonyítottan segít megelőzni a terhességi cukorbetegséget. A Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az indiai Mumbai alacsony jövedelmű területein, ahol a nők alacsony vitamin- és ásványianyag-bevitellel rendelkeznek, a több leveles zöldséget, gyümölcsöt és/vagy tejet fogyasztó nők körében kisebb arányban alakult ki terhességi cukorbetegség.
7. A saláták és a főtt tojás együttes fogyasztása fokozhatja a karotinoidok felszívódását.Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint a főtt tojás nyers vegyes zöldségsalátával való fogyasztása javította a karotinoidok felszívódását más karotinoidokban gazdag élelmiszerekből.