14 nov Zelleres shawarma
Bármikor elkészíthető vitaminbomba.
Hozzávalók
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál füstölt paprika
2 evőkanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt kurkuma
4 gerezd fokhagyma, zúzott
1 evőkanál folyékony méz
1 citrom
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 nagy hámozott zeller
A tálaláshoz:
lapos kenyerek (naan)
aprított vöröskáposzta
chilipor
humusz
chiliszósz
Elkészítés
Az összes őrölt fűszert egy nagy tálba borítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a mézet, a citromlevet, 3 evőkanál olívaolajat és rengeteg fűszert, majd jól összekeverjük. Vágjuk a zellert 1 cm vastag szeletekre, majd borítsuk a pácolótálba, és minden szeletet kenjünk be a fűszerkeverékkel, majd fedjük le, és hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben 2 órán át vagy egy éjszakán át.
Melegítsük elő a sütőt 200-220°C-ra. Egy sütőformában rétegezzük tornyosra a zellert úgy, hogy az aljára egy nagyobb darab kerüljön, hogy stabil maradjon. A toronyba függőlegesen 2 fémnyársat teszünk, hogy segítsen függőlegesen tartani. A maradék evőkanál olívaolajat a pácolótálba tesszük, és félretesszük. A zellert 20 percre betesszük a sütőbe.
A sütőt 150-170°C-ra letekerve további 1 óra 30 percig sütjük a zellert, a széleket a felesleges páclével locsolgatva, amíg a zeller igazán puha nem lesz.
A zellerről éles késsel darabokat vágunk a tálcára, és lapos kenyérrel (naan), aprított vöröskáposztával, savanyított chilivel, humusszal és chiliszósszal tálaljuk.