12 nov Védi a szemet a pisztácia rendszeres fogyasztása
Már napi 2 maréknyi pisztáciának megfelelő lutein komoly segítség lehet a szem egészségének megőrzésében.
A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban jelent meg a Tufts Egyetem kutatóinak közleménye, melynek fő megállapítása, hogy már napi két maréknyi (kb. 50 gramm) pisztácia tartós fogyasztása is számottevő segítséget nyújt a szem egészségének megőrzésében.
A kutatók egy napi két maréknyi pisztáciát fogyasztó és egy kontroll csoport tagjainak szemében mérték a retinapigmentek optikai sűrűségét (MPOD; macula pigment optical density), és az eredmények szerint a pisztácia fogyasztása már 6 hét alatt szignifikáns mértékben növelte a retine pigmenttartalmát.
A kutatók szerint ez a hatás a pisztáciában található luteinnek köszönhető – ez a karotinoidok közé tartozó vegyület az erős fény ellen védi az emberi szemet.
Mivel Magyarországon ez a finomság viszonylag drága, a pisztácia mellett jó luteinforrrásnak tekinthetők a leveles zöldségek, a borsó, a petrezselyem, a brokkoli, a cukkini és a kukorica is, de sok gyümölcsben is megtalálható.
A tanulmány szerint a rendszeres luteinbevitel egy egyszerű, természetes módja lehet az időskori makuladegeneráció kockázatcsökkentésének is