31 dec Tavaszi zöldséges tarte
Hozzávalók:
2 lap vajas leveles tészta
1 tojás, enyhén felvert
1 doboz (150 g) sült paprika mártogatós, vagy más zöldség mártogatós (esetleg humusz)
6 hosszában félbevágott bébi cukkini
3-4 db (kb. 120 g) sárga tök, uborkaszeletelővel vékonyan felszeletelve
1 csokor spárga, uborkaszeletelővel hosszában vékonyan felszeletelve
150 g kecskesajt
Extra szűz olívaolaj a tálaláshoz
Balzsamecet a tálaláshoz
tetszőleges fűszernövények, a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
2. Ahhoz, hogy a tart alapját elkészítsük, helyezzük a kinyújtott levelestésztát (kb. 35×20 cm-es) egy kizsírozott tepsibe. Hajtsa be és csípje össze mind a négy oldalát, hogy 2 cm-es szegélyt képezzen. Kenjük meg a szélét tojássárgájával. Villával szurkáljuk meg a tart alját mindenütt. Tegyük a sütőbe, és süssük 20 percig, vagy amíg a tészta aranyszínű nem lesz. Vegyük ki a sütőből, és kenjük meg a tészta alját mártással.
3. Tegye a zöldségeket egy nagy fazékba, öntsünk forró vizet a zöldségekre. 1 percig áztassuk, hogy blansírozódjon, majd szűrjük le és konyhai papírral töröljük szárazra.
4. Szórjuk a zöldségeket a tortára, és morzsoljuk rá a kecskesajtot. Locsoljuk meg az olajos-ecetes öntettel. Tálaláskor szórjuk meg a kiválasztott fűszernövényekkel.