Szuperélelmiszerünk: A cékla

A cékla napjaink egyik legnépszerűbb szuperélelmiszere, hiszen magas vitamin és ásványianyag tartalma mellett rengeteg antioxidánsba is bővelkedik. Fogyasztható savanyúságként, grillezve, párolva, vagy akár nyersen is céklaléként.

4 fontos tény, hogy miért fogyassz rendszeresen céklát:

  1. A cékla piros színe a betacianin tartamának köszönhető. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.
  2. A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágatani az ereket, ezáltal pedig csökken a vérnyomás.
  3. A cékla a betain tartalamának köszönhetően egy igencsak hatékony gyulladáscsökkentő is.
  4. Magas vas és a folsav tartalma miatt jótékony hatással van a vérképzésre, így alacsony hemoglobinszint/vérszegénység esetén rendszeres fogyasztása mindenképp ajánlott!

Készítette: Schlenk-Bálint Anna

Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember

Tags:


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás