14 nov Szuperélelmiszerünk: A cékla
Posted at 11:53h
in Táplálkozási Akadémia
A cékla napjaink egyik legnépszerűbb szuperélelmiszere, hiszen magas vitamin és ásványianyag tartalma mellett rengeteg antioxidánsba is bővelkedik. Fogyasztható savanyúságként, grillezve, párolva, vagy akár nyersen is céklaléként.
4 fontos tény, hogy miért fogyassz rendszeresen céklát:
- A cékla piros színe a betacianin tartamának köszönhető. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.
- A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágatani az ereket, ezáltal pedig csökken a vérnyomás.
- A cékla a betain tartalamának köszönhetően egy igencsak hatékony gyulladáscsökkentő is.
- Magas vas és a folsav tartalma miatt jótékony hatással van a vérképzésre, így alacsony hemoglobinszint/vérszegénység esetén rendszeres fogyasztása mindenképp ajánlott!
Készítette: Schlenk-Bálint Anna
Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember