15 ápr Sütőtökös bárányszelet
Édes, sós, fűszeres.
Hozzávalók:
- 80 dkg bárányborda (csont nélkül)
- 1,5 kg sütőtök
- 5 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- sáfrány
- 10 dkg cukor
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
A húst 8 egyforma szeletre vágjuk. 3 evőkanál olajban aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fahéj felét, a gyömbért és a sáfrányt. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és 55 percig kislángon főzzük, közben többször megkeverjük. A tököt kockákra vágjuk, és a maradék olajban 5 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a maradék fahéjat. Még 30 percig pároljuk, közben időnként megkeverjük. (A levének teljesen el kell főnie.) Összekeverjük a cukorral, és még néhány percig sütjük, hogy a cukor karamellizálódjon. A húst tányérokra osztjuk, a cukros tökkel megszórjuk, és a fűszeres főzővízből keveset melléöntünk. Kuszkuszt, rizst vagy fehér kenyeret kínálhatunk mellé.