21 ápr Sütőtökös bableves
Bableves tökhéjban, mint a mesében.
Hozzávalók:
- 35 dkg bab (fehér)
- 1 kg sütőtök (tisztitott)
- 4 burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl olaj
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
Az előző nap beáztatott babot lábasba tesszük, annyi vízzel öntjük fel, hogy kétujjnyira ellepje a babot, és felforraljuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott tököt és burgonyát, lefedjük, 2 és fél óráig pároljuk, majd a tűzről levéve 5 percig állni hagyjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és villával kissé összenyomkodjuk. A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát olajban aranysárgára pirítjuk. Tálaláskor a levesbe keverjük, és zellerlevéllel megszórjuk.
Variáció:
A levest megszórhatjuk pirított tökmaggal is. 4 evőkanál sütőtökmagot megtisztítunk, megszárítjuk, és 1 evőkanál olajban megpirítjuk. Konyhai papírtörlőre szedjük, és megsózzuk.
Tálalhatjuk úgy is, hogy a levest tökhéjban adjuk az asztalra. A sütőtököt vízszintesen kettévágjuk, és a belsejét kiszedjük úgy, hogy a héjánál mindenütt 2 cm-es réteget meghagyunk.