Segíthet a chilipaprika egyik összetevője a vércukorszint csökkentésében

A kapsziát alkalmazása mérsékelheti egyes antidiabetikumok zsírfelhalmozó mellékhatását.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Kutatószolgálata (ARS; Agricultural Research Services) kutatói szerint a paprikában nemrég felfedezett kapsziát nevű vegyület segíthet ellensúlyozni egyes cukorbetegség elleni gyógyszerek káros hatásait. A kapsziát a kapszinoidok csoportjába tartozó vegyület, amely számos gyakran fogyasztott paprikában megtalálható, és hasonló szerkezetű, mint a kapszaicin – ez az a közvélemény számára is jól ismert vegyület, amely a chilipaprikának a „csípősséget” adja – a kapsziát azonban egyáltalán nem csípős.

Charles Cantrell, az Oxford (Massachusetts, USA) ARS Natural Products Utilization Research egység kutatásvezetője szerint azonban a kapsziátok a kapszaicinhez hasonló farmakológiai hatásokkal rendelkeznek, ami ígéretes jelöltté teszi őket terápiás célú készítmények kifejlesztésében. Az ma már köztudott, hogy a chilipaprika és kivonatai antibakteriális, antioxidáns, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, hamarosan azonban a cukorbetegség enyhítése is felkerülhet erre a listára.

In vitro kísérletek eredményei szerint a magas kapsziáttartalmú kivonatok csökkentik a zsírfelhalmozódást, ami néhány – de nem minden – antidiabetikus gyógyszer káros hatása. Az Amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC; Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint az amerikaiak körülbelül 10 százaléka cukorbeteg; közülük körülbelül 95 százalékuk II. típusú diabéteszben szenved. Cantrell kutatótársa, Shabana Khan, a Mississippi University vezető kutatója szerint azoknak a betegeknek a szervezete, akik bizonyos antidiabetikumokat (például pioglitazont vagy rosziglitazont) szednek, hajlamos a zsírfelhalmozódás fokozására.

„A kapsziát azonban csökkenti a zsírfelhalmozódást, ezért az antidiabetikummal kombinálva együtt megszüntetheti a káros hatást. Kombinációs vizsgálataink azt mutatták, hogy a rosiglitazon antidiabetikus hatása, vagyis az inzulinérzékenység növelése nem csökkent a kapsziát jelenlétében”.



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás