24 dec Paradicsomsaláta írós vinaigrette-el
Következő egyszerű a receptben minden hangsúly a friss, ízletes – akár 2-3 fajta koktélparadicsomon és a pikánks írós vinaigrette találkozásán van.
Hozzávalók:
1 kg koktélparadicsom felezve –minél több fajtájú és színű, annál jobb
180 ml író
2 szál friss tárkony apróra vágva
60 ml fehérborecet
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1-1,5 teáskanál kristálycukor
¼ teáskanál zellersó
½ teáskanál őrölt mustármag
¼ teáskanál őrölt feketebors
egy kis csokor friss metélőhagyma, apróra vágva
Elkészítés
A paradicsom a metélőhagyma kivételével keverje össze egy tálban a hozzávalókat. Tálalásig lefedve tegyük hűtőbe, jó ha össze tudnak érni az ízek.
Közvetlenül tálalás előtt rendezzük el a paradicsomokat egy tálon; locsoljuk meg a vinaigrette-tel, végül szórjuk meg metélőhagymával.
Jól illik grillhúsok vagy halak mellé, kiegészítő köretként
Író készítése házilag: Egy bögre tejhez, -ami lehetőleg 3,5 %-os zsírtartalmú friss tej- legyen, vagy egy bögre tejszínhez adjunk hozzá egy evőkanál ecetet, vagy citromlevet, majd hagyjuk szobahőmérsékleten kb. 20-30 percet állni. Idővel a tej besűrűsödik a teteje túrós lesz, ezzel el is készült az író. Igény szerint leszűrhető, de egyben is felhasználható.
Ha nem tudunk beszerezni írót, vagy nincs kedvünk házilag készíteni, akkor helyettesíthető esetleg kefirrel, vagy natúr yoghurttal.