27 márc Paradicsomos sajtos torta
Színes torta nem csak gyerekeknek.
Hozzávalók: (6 személyre)
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 dl víz
- csipetnyi só
- 12,5 dkg vaj
- A töltelékhez:
- 2 evőkanál csípős mustár
- 20 dkg ementáli sajt
- 4 paradicsom
- őrölt bors
- só
A díszítéshez:
- 1 főtt tojás
- néhány bazsalikomlevél
Elkészítés:
A lisztet gyorsan összedolgozzuk a sóval meg a kis darabokra vágott hideg vajjal, és annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. Golyót formálunk a masszából, és lefedve 1 órára hűtőbe tesszük (a tésztát előző nap is elkészíthetjük). 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk, belesimítjuk a tésztát, és a mustárral megkenjük. A sajtot vékonyan felszeleteljük. A paradicsomokat meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. A sajtszeletekkel megrakjuk a tésztát, erre tesszük a paradicsomkarikákat. Sóval, borssal meghintjük, és meleg sütőben készre sütjük. A felkarikázott tojással megrakjuk, a bazsalikomlevelekkel díszítjük. Melegen vagy hidegen, zöldsalátával tálaljuk.
Variáció:
Márványsajttal is készíthetjük, és tejszínnel meglocsolhatjuk.