11 nov Paradicsomos burrata saláta
Igazi nyári saláta, csirkehúsos ételek eszményi kiegészítője.
Hozzávalók
1/2 bögre olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva
1 1/2 evőkanál balzsamecetes máz
1/2 teáskanál só, ízlés szerint
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
sok többszínű, apró paradicsom, félbevágva
1 mogyoróhagyma, vékonyan felszeletelve
2 marék rukkola
2 golyó burrata
apróra vágott friss bazsalikom, a tálaláshoz még több
Elkészítés
Egy serpenyőben közepes lángon pároljuk meg az olajat és a fokhagymát, amíg a fokhagyma aranyszínűvé válik, és az olaj illatos lesz (körülbelül 3 perc). Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Amikor eléggé lehűlt ahhoz, hogy kezelhető legyen, szeleteljük fel a fokhagymát, tegyük egy tárolóedénybe, és öntsük az olajat a fokhagymára.
Egy közepes tálban keverjünk össze ¼ csésze fokhagymás olajat, balzsamecetet, sót és borsot, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a mogyoróhagymát. Ha van rá idő, fedjük le és tegyük a hűtőbe 30-60 percig, hogy a paradicsom pácolódjon.
Rendezzük el a rukkolát egy tálalótálon. Tegyük a tetejére a burrátát. Csepegtessük meg a burratát és a rukkolát még több fokhagymás olajjal és balzsamecetes mázzal; ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a burratát. A bazsalikomot a paradicsomos keverékben megforgatva kanalazzuk a keveréket a rukkola tetejére és a burrata köré. Friss bazsalikommal körítve tálaljuk.