22 aug Őszibarack – Lekvár citromkarikával
Némi zöldcitrommal pikánsá varázsolhatjuk a szokásos házilekvárt.
Hozzávalók:
- 2 kg sárga húsú őszibarack
- 50 dkg citrom (zöld)
- 50 dkg barna cukor
- 1 kg cukor
- 1 liter víz
Elkészítés:
A barackokat 1 percre forró vízbe mártjuk, majd hideg vízbe tesszük, így könnyebben lehúzhatjuk a héjukat. Kimagozzuk, a gyümölcshúst lemérjük, és felkockázzuk. A cukor súlya a gyümölcshús súlyának fele legyen. A barackot és a cukrot nagy lábosban összekeverjük, lassan felforraljuk, majd kislángon 45 percig főzzük, a keletkező habot leszedjük. A citromokat vékonyan felkarikázzuk, a kifolyó levet kis edénybe gyűjtjük. A vizet, a citromlevet és a barna cukrot mély serpenyőbe öntjük, összekeverjük, és felforraljuk. Beletesszük a citromkarikákat, és kislángon még 10 percig főzzük. Amikor kész, a citromkarikákat kivesszük, és a levet kihűtjük. A hideg szirupot ismét felforraljuk, és beletesszük a citromkarikákat. Ezt a műveletet még ötször megismételjük. A kész baracklekvárhoz adjuk az így előkészített citromkarikákat, és kislángon még 5 percig főzzük. Üvegekbe töltjük a lekvárt, és rögtön lezárjuk.
Sárga húsú őszibarackból ízletesebb lekvár főzhető, mint fehérből.