31 dec „Naponta 3×3” keleti fűszeres zöldségpörkölt
Hozzávalók:
1 édesburgonya, (300g)
1 padlizsán, (250g)
2 vegyes színű paprika
2 fej vöröshagyma
160 g csiperkegomba
olívaolaj
kis csokor friss koriander, (kb. 15g)
30 g napon szárított paradicsom
2 evőkanál curry paszta
200 ml kókusztej, vagy főzőtejszín
150 g cukorborsó
2 teáskanál Worcestershire szósz
1 lime
2 lapos kenyér, választható
Elkészítés:
1. Tisztítson meg 1 édesburgonyát (300 g), és szeletelje fel kb. fél centiméter vastag karikákra. Vágjunk fel egy padlizsánt (250 g) és 2 vegyes színű paprikát is 3 cm-es darabokra.
2. Egy nagy, száraz serpenyőben magas hőfokon 5 percig pirítsuk meg a zöldségeket – szakaszosan dolgozzunk velük, és közben mindig vegyük ki egy tányérra.
3. Pucoljon meg és vágjon finomra 2 fej hagymát, majd tegye a nagy serpenyőbe közepes lángon egy kis olívaolajjal, és dinsztelje 10 percig, rendszeresen kevergetve.
4. Vágjuk fel finomra ½ csokor friss koriander szárát (15 g), a leveleket későbbre tartogatva, valamint 30 g napon szárított paradicsomot, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz.
5. Keverjen bele 2 evőkanál currypasztát és főzze további 3 percig, majd öntse bele a 200 ml kókusztejet, vagy tejszínt és adjon hozzá 400 ml forrásban lévő vizet, majd keverje jól össze.
6. Tegye vissza a serpenyőbe a pirított zöldségeket, tegye rá a fedőt, csökkentse a hőfokot alacsonyra, és főzze óvatosan 10 percig, az utolsó 2 percre dobja bele a cukorborsót.
7. Ízesítse 2 teáskanál Worcestershire szósszal, majd szórja meg a finomra aprított korianderlevelekkel.
8. Vágjon félbe egy lime-ot, ízlés szerint nyomja az ételre és tálalja ropogós friss lepény kenyérrel.