
24 dec Nagyító alatt a paradicsom beltartalma és jótékony hatásai
A paradicsom az antioxidáns likopin fő táplálékforrása, amely számos egészségügyi előnnyel, többek között a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentésével hozható összefüggésbe. Éretten általában piros, de a paradicsom többféle színű is lehet, többek között sárga, narancssárga, zöld és lila ráadásul a paradicsomnak számos alfaja létezik, amelyek különböző formájúak és ízűek. Nagyszerű C-vitamin-, kálium-, folsav- és K-vitaminforrás.
A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos gyümölcs.Annak ellenére, hogy botanikailag gyümölcs, általában zöldségként fogyasztják és készítik el.
Beltartalmi tények és adatok
A paradicsom víztartalma körülbelül 95%-os. A maradék 5% főként szénhidrátokból és rostokból áll.
Íme egy kis (100 grammos) nyers paradicsom tápanyagtartalma:
Kalória 18 kcal
Víz: 95%
Fehérje: 0,9 gramm
Szénhidrát: 3.9 gramm
Cukor: 2,6 gramm
Rost: 1,2 gramm
Zsír: 0,2 gramm
Szénhidrátok
A nyers paradicsom 4%-ban tartalmaz szénhidrátot, ami egy közepes méretű (123 gramm) paradicsom esetében kevesebb mint 5 gramm szénhidrátot jelent.
A szénhidráttartalom közel 70%-át az egyszerű cukrok, például a glükóz és a fruktóz teszik ki.
Rost
A paradicsom jó rostforrás, egy átlagos méretű paradicsom körülbelül 1,5 grammot biztosít.
A paradicsomban található rostok többsége (87%) oldhatatlan, hemicellulóz, cellulóz és lignin formájában
Vitaminok és ásványi anyagok
A paradicsom számos vitamin és ásványi anyag jó forrása:
C-vitamin: Ez a vitamin alapvető tápanyag és antioxidáns. Egy közepes méretű paradicsom a napi referenciabevitel (RDI) mintegy 28%-át képes biztosítani.
Kálium: Az alapvető ásványi anyag, a kálium jótékonyan hat a vérnyomás szabályozására és a szívbetegségek megelőzésére
K1-vitamin: A filokinon néven is ismert K-vitamin fontos a véralvadás és a csontok egészségének megőrzése szempontjából
Folsav (B9-vitamin). A B-vitaminok egyike, a folsav fontos a normális szövetnövekedéshez és a sejtműködéshez. Különösen fontos a terhes nők számára
Egyéb fontos növényi vegyületek a paradicsomban
A paradicsom vitamin- és növényi vegyületek tartalma fajtánként és mintavételi időszakonként nagymértékben változhat
A paradicsomban található főbb növényi vegyületek a következők:
Likopin: A likopint, amely vörös színezék és antioxidáns, széles körben tanulmányozták jótékony egészségügyi hatásai miatt.
Béta-karotin: Az antioxidáns, amely gyakran sárga vagy narancssárga árnyalatot ad az ételeknek, a béta-karotin A-vitaminná alakul át a szervezetben.
Flavonoidok (naringenin): A paradicsom héjában található flavonoidról kimutatták, hogy egerekben csökkenti a gyulladást és védelmet nyújt különböző betegségekkel szemben
Klorogénsav: Erős antioxidáns vegyület, a klorogénsav csökkentheti a vérnyomást azoknál, akiknek magas a szintje
A klorofillok és az olyan karotinoidok, mint a likopin, felelősek a paradicsom gazdag színéért.
Amikor az érési folyamat megkezdődik, a klorofill (zöld) lebomlik, és karotinoidok (piros) szintetizálódnak
A paradicsom, mint fő likopinforrás
A likopin – az érett paradicsomban a legnagyobb mennyiségben előforduló karotinoid – különösen figyelemre méltó, ha a gyümölcs növényi vegyületeiről van szó. A legnagyobb koncentrációban a héjában található és általában minél pirosabb a paradicsom, annál több benne a likopin
A paradicsomtermékek – például a ketchup, a paradicsomlé, a paradicsompüré és a paradicsomszószok – a nyugati étrendben a likopin leggazdagabb étrendi forrásai.
A feldolgozott paradicsomtermékekben grammra vetítve a likopin mennyisége gyakran sokkal magasabb, mint a friss paradicsomban. A ketchup például 10-14 mg likopint tartalmaz 100 grammonként, míg egy friss paradicsom (100 gramm) csak 1-8 mg-ot
Ne feledjük azonban, hogy a ketchupot gyakran nagyon kis mennyiségben fogyasztják. Így könnyebb lehet növelni a likopinbevitelt a feldolgozatlan paradicsom fogyasztásával – amely ráadásul sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a ketchup.
Érdemes lehet tudni, hogy az étrendben található egyéb élelmiszerek is nagy hatással lehetnek a likopin felszívódására. Ha ezt a növényi vegyületet zsírforrással együtt fogyasztjuk, az akár négyszeresére is növelheti a felszívódást.
Bár a feldolgozott paradicsomtermékek likopintartalma magasabb, mégis ajánlott, amikor csak lehet, friss paradicsomot fogyasztani
A paradicsom egészségügyi előnyei
A paradicsom és a paradicsomalapú termékek fogyasztása összefüggésbe hozható a bőr egészségének javulásával, valamint a szívbetegségek és a rák alacsonyabb kockázatával.
A szív egészsége
A szívbetegségek – beleértve a szívrohamot és a stroke-ot – a világ leggyakoribb halálozási oka.
Egy középkorú férfiak körében végzett vizsgálat a likopin és a béta-karotin alacsony vérszintjét a szívroham és a stroke fokozott kockázatával hozta összefüggésbe
A klinikai vizsgálatokból származó egyre több bizonyíték utal arra, hogy a likopin pótlása segíthet az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésében
A paradicsomtermékekkel végzett klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a paradicsommal csökkenthetők a gyulladások és az oxidatív stressz. Emellett védőhatást fejtenek ki az erek belső rétegére, és csökkenthetik a vérrögképződés kockázatát.
Rákmegelőzés
A rák a kóros sejtek ellenőrizetlen növekedése, amelyek a normális határaikon túlra terjednek, és gyakran a test más részeibe is behatolnak.
Megfigyelési tanulmányok összefüggést figyeltek meg a paradicsom – és a paradicsomtermékek – és a prosztata-, tüdő- és gyomorrák kevesebb előfordulása között. Bár ezekért feltételezhetően a magas likopintartalom felelős, magas színvonalú humán kutatások szükségesek ezen előnyök okának megerősítéséhez.
A bőr egészsége
A paradicsomot a bőr egészségére nézve jótékony hatásúnak tartják.
A likopinban és más növényi vegyületekben gazdag paradicsomalapú élelmiszerek védelmet nyújthatnak a leégés ellen. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik 10 héten keresztül naponta 40 gramm paradicsompürét – amely 16 mg likopint tartalmaz – olívaolajjal együtt fogyasztottak, 40%-kkal kevesebb leégést tapasztaltak a napon.
Egészségügyi biztonság és mellékhatások
A paradicsom általában jól tolerálható, és a paradicsomallergia nagyon ritka. Bár a paradicsomallergia ritka, a fűpollenre allergiás egyének nagyobb valószínűséggel allergiásak a paradicsomra. Ezt az állapotot pollen-élelmiszerallergia szindrómának vagy orális allergia szindrómának nevezik.
Az orális allergia szindrómában az immunrendszer megtámadja a pollenekhez hasonló gyümölcs- és zöldségfehérjéket, ami olyan allergiás reakciókhoz vezet, mint a száj viszketése, torokkaparás vagy a száj és a torok duzzanata.
Összefoglalva: A paradicsom lédús és édes, tele van antioxidánsokkal, és számos betegség ellen segíthet. Különösen sok benne a likopin, egy olyan növényi vegyület, amely a szív egészségének javulásához, a rák megelőzéséhez és a leégés elleni védelemhez kapcsolódik. A paradicsom értékes része lehet az egészséges táplálkozásnak.