Mitől egészséges a sárgarépa?

A sárgarépa egy Európában őshonos kultúrnövény, amit már a görögök és a rómaiak is termesztettek. Ennek a közismert gyökérzöldségnek nálunk leginkább a narancssárga változatát ismerjük és használjuk, de ma már nem ritka a fekete, illetve a citromsárga színű répa sem, de közkedvelt lett az utóbbi években a bébi sárgarépa, és a kerekded párizsi sárgarépa is.

A sárgarépa legfőbb élettani hatásai:

  1. Magas rosttartalma mellett tápértéke is igencsak kiemelkedő.
  2. Kedvező rosttartalma kiegyensúlyozott bélműködést eredményez.
  3. Kitűnő ásványi anyag forrás, hiszen káliumban, kalciumban, nátriumban, foszforban, vasban és magnéziumban is bővelkedik.
  4. Értékes biológiai hatóanyaga a béta-karotin, melyet – hasonlóan az E- és C-vitaminhoz, valamint a szelénhez és a cinkhez – antioxidánsként tartunk számon, továbbá az A-vitamin előanyaga.
  5. Karotin tartalma révén segítséget nyújt a szervezetnek a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában.

Készítette: Schlenk-Bálint Anna

Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember

Tags:


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás