07 nov Mitől egészséges a sárgarépa?
A sárgarépa egy Európában őshonos kultúrnövény, amit már a görögök és a rómaiak is termesztettek. Ennek a közismert gyökérzöldségnek nálunk leginkább a narancssárga változatát ismerjük és használjuk, de ma már nem ritka a fekete, illetve a citromsárga színű répa sem, de közkedvelt lett az utóbbi években a bébi sárgarépa, és a kerekded párizsi sárgarépa is.
A sárgarépa legfőbb élettani hatásai:
- Magas rosttartalma mellett tápértéke is igencsak kiemelkedő.
- Kedvező rosttartalma kiegyensúlyozott bélműködést eredményez.
- Kitűnő ásványi anyag forrás, hiszen káliumban, kalciumban, nátriumban, foszforban, vasban és magnéziumban is bővelkedik.
- Értékes biológiai hatóanyaga a béta-karotin, melyet – hasonlóan az E- és C-vitaminhoz, valamint a szelénhez és a cinkhez – antioxidánsként tartunk számon, továbbá az A-vitamin előanyaga.
- Karotin tartalma révén segítséget nyújt a szervezetnek a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában.
Készítette: Schlenk-Bálint Anna
Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember