Milyen gyümölcsből és mikor főzzünk lekvárt?

A legfinomabb lekvárok, dzsemek a kissé túlérett, de semmi esetre sem rohadt, sérült gyümölcsökből készülnek. Az elszíneződött, poshadt darabokat kerüljük, de a kemény, éretlen, fakó gyümölcsöket se válasszuk semmiképp. Az érett gyümölcsök természetes cukortartalma mindig nagyobb, így a hőkezelés során eleve kevesebb cukorra, vagy energiamentes édesítőszerre lesz szükségünk. Ha nagyobb mennyiségben szeretnénk gyümölcsöt befőzni, érdemes az egyes szezonok végét kivárni, hiszen ilyenkor olcsóbban jutunk a gyümölcsökhöz.

Mit mikor érdemes eltenni?

Június–július: eper, meggy, cseresznye, ribizli, egres

Június–szeptember: ringló, szilva, szeder, áfonya

Július–augusztus: sárgabarack, málna, őszibarack

Augusztus–október: alma, körte, szőlő

Télen: füge, gesztenye

Készítette: Schlenk-Bálint Anna

Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás