23 dec Milyen gyümölcsből és mikor főzzünk lekvárt?
A legfinomabb lekvárok, dzsemek a kissé túlérett, de semmi esetre sem rohadt, sérült gyümölcsökből készülnek. Az elszíneződött, poshadt darabokat kerüljük, de a kemény, éretlen, fakó gyümölcsöket se válasszuk semmiképp. Az érett gyümölcsök természetes cukortartalma mindig nagyobb, így a hőkezelés során eleve kevesebb cukorra, vagy energiamentes édesítőszerre lesz szükségünk. Ha nagyobb mennyiségben szeretnénk gyümölcsöt befőzni, érdemes az egyes szezonok végét kivárni, hiszen ilyenkor olcsóbban jutunk a gyümölcsökhöz.
Mit mikor érdemes eltenni?
Június–július: eper, meggy, cseresznye, ribizli, egres
Június–szeptember: ringló, szilva, szeder, áfonya
Július–augusztus: sárgabarack, málna, őszibarack
Augusztus–október: alma, körte, szőlő
Télen: füge, gesztenye
Készítette: Schlenk-Bálint Anna
Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember