Magyar Hungarikumunk: a szatmári szilva

A szilvának mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte. Az egyik legfinomabb és leghíresebb szilva fajtának a „Nemtudom” és a „Besztercei” nevezetű szatmári szilvát tartják. A szatmári szilva különlegességét négy folyó, a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr hordalékából keletkezett, jó minőségű talaj, illetve a térségre jellemző mikroklíma adja, melynek köszönhetően a gyümölcs kissé édes-savanykás ízvilágú. A szilváról elmondható, hogy a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcsünk, mely számos jótékony hatással bír az egészségünkre.

4 nyomós érv, hogy szilvát fogyassz:  

  • Vitaminokban-és ásványianyagokban igen gazdag
  • Javítja a szervezet ellenálló- képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben
  • Inulin tartalmának köszönhetően prebiotikumként táplálja a hasznos probiotikus bélbaktériumokat
  • A magas élelmirost és szorbit tartalmának köszönhetően egyik legjobb ellenszere a székrekedésnek

Érdekesség:

A szatmári szilvalekvár készítése évszázados hagyományokra tekint vissza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Cukor nélkül, hagyományos mozdulatokkal kevergetve órákon keresztül főzik az itt termő szilvából, míg el nem éri a kívánt állagát.Készítette: Bálint Anna, dietetikus

Tags:


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás