17 ápr Dió – Waldorf-saláta pirított dióval
Klasszikus Waldorf-saláta kicsit megbolondítva.
Hozzávalók:
- 2-3 db kemény húsú, savanykás alma (kb. 30 dkg)
- 1 db közepes zellergumó (kb. 30 dkg)
- 8-10 dkg enyhén pirított dióbél
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 1 csapott evőkanál zsírszegény tejföl
- 17,5 dkg natúr joghurt
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 1 kis csokor finomra aprított petrezselyemzöld
- kevés só
- frissen őrölt fehérbors
- A díszítéshez: 1/4 gránátalma magjai (elhagyható)
Elkészítés:
A zellert hámozást követően 1/2 cm széles, 1,5 cm hosszú csíkokra darabolom. Egy kisebb lábosban vizet forralok, amelybe kevés sót szórok. A forrásban lévő vízbe dobom a zellercsíkokat, 2 perc múlva szűrőkanállal kiemelem, jeges vízbe teszem, leszűröm.
Az öntethez a tejfölt, a joghurtot és a mustárt alaposan összekeverem, a petrezselyemzöldet finomra vágom, a sóval és fehérborssal együtt a joghurtos mártáshoz keverem, ha szükséges, a fűszerezésen finomítok. Felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.
Az almákat, ha egészséges, feszes a héjuk, hámozás nélkül a zellerhez hasonló méretűre darabolom, kevés citromlével meglocsolom. A diót zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom. Néhány szép darabot félreteszek a tálaláshoz, a többit gorombára vágom.
A diót, a zellert és az almát egy salátástálban óvatosan összeforgatom az öntettel, diófelekkel díszítem – néhány gránátalmamaggal is színesíthető – tálalás előtt legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe helyezem.
Forrás: mindmegette.hu