24 febr Cukkinisaláta
A cukkinit általában főtt vagy sült formában fogyasztjuk, pedig a nyers cukkinivel nagyon finom saláta készíthető. A cukkini salátához igyekezzünk kicsi és vékony, lehetőleg saláta cukkinit beszerezni, ha pedig a kertünkben terem, időben szedjük le.
Hozzávalók:
- 50 dkg (saláta) cukkini
- 2-3 darab szárított paradicsom
- 10 szem fekete olajbogyó
- 3 szál újhagyma
- menta levelek
- ½ citrom leve
- 1 ek fehérborecet
- 4 ek olívaolaj
- só, őrölt bors
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le. Éles késsel vágjuk fel vékony karikákra.
A szárított paradicsomot kockázzuk fel, az olajbogyókat és az újhagymát karikázzuk fel.
Az öntethez csavarjuk ki a citrom levét, keverjük el az ecettel, sóval és borssal, majd mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olívaolajat.
Az öntetet öntsük rá a salátára, és óvatosan, de alaposan keverjük össze. Tálalás előtt szórjuk meg vékony csíkokra vágott mentával.
Tippek:
Ha csak nagyobb cukkinit kapunk, vágjuk ketté, és vágjuk ki a magokat, úgy szeleteljük fel.
Gazdagítható ízlés szerint friss paradicsommal, feta sajttal. Menta helyett bazsalikommal is megszórhatjuk.
A cukkini salátát érdemes legalább 1 órával tálalás előtt elkészíteni, és néha megforgatni az öntetben. Nagyon ízletes önmagában, de tálalhatjuk grillezett húsokhoz is.
Forrás: www.tutitippek.hu