24 dec Cukkini szalagok parmezánnal és ropogós prosciuttóval
Hozzávalók:
2 közepes cukkini
2 közepes méretű sárga nyári tök
50 g nagyon vékonyra szeletelt prosciutto (3-4 szelet)
2 evőkanál vaj
őrölt fekete bors
110 g parmezán sajt, zöldséghámozóval vékony forgácsokra szeletelve
Elkészítés:
- A cukkini szalagokhoz: Öblítsük le alaposan zöldségeket és töröljük szárazra papírtörlővel. Egy zöldséghámozóval vágjon széles szalagokat a cukkini és a nyári tök teljes hosszából. (A szeleteknek valamivel vékonyabbnak kell lenniük, mint 3mm. Folyamatosan forgassa hámozás közben, hogy minden oldaláról egyenletesen kapjon szeleteket. Ügyeljen arra, hogy csak a külső zsenge részeket szeletelje le, a belső magházhoz közeledve már ne vágjon többet.
- Egy nagy, mély tapadásmentes serpenyőben közepes-magas hőfokon süssük ropogósra a sonkát, kb. 6 percig, félúton egyszer megforgatva. Ha megsültek a szeletek csepegtessük le, majd morzsoljuk össze a prosciuttót.
- Ugyanabban a serpenyőben, amiben a prosciuttót is sütötte, olvassza fel a vajat. Adjuk hozzá a cukkini és tökszalagokat, és süssük kb. 2 percig, vagy amíg éppen csak megpuhul.
- Szórjuk meg őröltborssal; vegyük le a serpenyőt a tűzről. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt és óvatosan forgassuk össze, hogy bevonja a szalagokat. Tegyük át a cukkinis tökös keveréket egy tálalótálra, és szórjuk meg a ropogós prosciuttóval.