29 szept Brokkoli – Dióval és sajttal sütve
Dió-sajt-brokkoli trió
Hozzávalók:
- 1 közepes brokkoli (kb. 50 dkg)
- 10 dkg durvára őrölt dió
- 1 teáskanál szárított, aprított zsályalevél
- 1 jókora csipet só
- kb. 10 dkg emmentáli sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis gerezd átpréselt fokhagyma
Elkészítés:
A brokkolit alaposan megtisztítom, nagyobb rózsákra szedem, amiket aztán félbevágok, mert a sima vágási felületre jobban tapad a diós-olajos keverék.
A brokkolikat kb. 5 percig forró sós vízben blansírozom, leszűröm, jeges vízben lehűtöm, így megőrzik szép zöld színüket.
Az öntethez a diót, a fokhagymát, a sót, a zsályát és a borsot nylonzacskóba szórom, hozzáadom az olívaolajat, jól összerázom, majd beleszórom a blansírozott brokkolikat. Alaposan összekeverem, hogy a diós keverék jól bevonja a zöldséget. Egy sütőtálba öntöm a diós brokkolikat, 180 fokra előmelegített sütőbe tolom.
A sajtot finomra reszelem, 10 percnyi sütés után meghintem vele a brokkolikat. Még 10-15 percig sütöm, amíg a sajt szépen ráolvad, a brokkolirózsák pedig még roppanósak maradnak.
Forrás: mindmegette.hu