13 nov A zöldségfogyasztás objektív egészségvédő hatásai
A stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a nyelőcsőrák kockázatát is csökkenti a zöldségek fogyasztása.
A Nature folyóirat közölte a Seattle székhelyű University of Washington kutatóinak közleményét, kik arra voltak kíváncsiak, hogy matematikai módszerekkel, objektív mutatókkal is bizonyítható-e a zöldségek fogyasztásának egészségvédő hatása. Rengeteg korábbi kutatás utalt már például a zöldségfogyasztás krónikus betegségekkel szembeni protektív hatásaira, de az eredmények alapjául szolgáló adatok bizonyító ereje megkérdőjelezhető volt.
Ezért a kutatók egy Bayes-féle metaregressziós eszközt alkalmaztak az átlagos kockázati függvény becslésére és a bizonyítékok minőségének számszerűsítésére a zöldségfogyasztás és az ischaemiás szívbetegség (IHD), az ischaemiás stroke, a vérzéses stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a nyelőcsőrák közötti összefüggések tekintetében.
Az eredmények szerint a rendszeres napi, megfelelő mennyiségű zöldségfogyasztás 23,2%-kal csökkentette a stroke kockázatát, 22,9%-kal az IHD kockázatát, 15,9%-kal a vérzéses stroke rizikóját, 28,5%-kal a nyelőcsőrák kockázatát, és 26,1%-kal a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.