12 nov A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása csökkenti az időskori gyengeség kockázatát
Fordított kapcsolatot mutattak ki az időskori csonttöréses esetek kockázata és a zöldség-gyümölcs fogyasztás között.
A Heliyon tudományos folyóiratban megjelent új kutatás összefüggést mutat a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint az Egyesült Államokban élő időskorú felnőttek csonttöréses és eleséses eseteinek száma között. Az NHANES adatbázis 2007-2018 között felvett adatait felhasználó tanulmány csaknem 14 ezer résztvevő étrendjét vizsgálta, és az eredmények arra utalnak, hogy a gyümölcsök és zöldségek, különösen a piros és narancssárga színű zöldségek, például a sárgarépa és a paprika jelentősen csökkentik a csonttöréses esetek kockázatát.
Az elemzés azt is kimutatta, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a rizikó kockázata közötti kapcsolat nem lineáris, ami arra utal, hogy létezik egy optimális fogyasztási küszöbérték, amely maximalizálja az egészségügyi előnyöket. A tanulmány megállapította, hogy a teljes, nem feldolgozott gyümölcsök jelentősebb hatást gyakorolnak a törékenységi kockázat csökkentésére, mint a gyümölcslevek.
A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a gyümölcsök és zöldségek, különösen a teljes értékű gyümölcsök és a vörös vagy narancssárga zöldségek fogyasztásának növelése kulcsfontosságú stratégia lehet az Egyesült Államokban élő felnőttek körében az időskori gyengeség kockázatának csökkentésében.