24 dec A paradicsom története: Hogyan lett a trópusi paradicsomból globális termény?
A paradicsom az egyik leggyakrabban termesztett kertészeti kultúrnövény, melyet már a világ minden szegletében fel lehet lelni számos gasztronómia szereplőjeként, de globális hódítása előtt, hosszú utat tett meg, mire a ma ismert változat megszületett.
A paradicsom növényhatározása és eredete
A paradicsom burgonyafélék (solanaceae) családján (amelyet a nadragulyások családjaként is ismerünk) belül a Solanum nemzetséghez tartozik. A Solanaceae család néhány más népszerű tagja a paprika, a burgonya, a paradicsom, a padlizsán, a petúnia és még a dohány is. A család listája hosszú, egynyári és évelő fűszernövények, szőlő, epifita, cserjék és fák is szerepelnek benne.
A paradicsom minden termesztett fajtája egyetlen fajból, a Solanum lycopersicumból származik. A Solanum lycopersicumnak 16 vadon élő rokona van, amelyek Dél-Amerikában őshonosak, és a kontinens északnyugati sarkában, Ecuadortól Chile északi részéig egy szűk tengerparti régióra korlátozódnak, beleértve a Galapagos-szigeteket is.
Hogyan háziasították a paradicsomot
A vadon termő paradicsomfajtáktól a jelenlegi háziasított fajtákig vezető út története az elmúlt évtizedekben sokat volt vitatott és lett is átírva, ahogy az új tudományos eredmények egyre több részletet tárnak fel a történelemből. Korábban úgy vélték, hogy a paradicsom neme a vadparadicsom-ősök áfonya méretű terméseinek termesztésével kezdődött mintegy 7000 évvel ezelőtt Dél-Amerikában. Miután Dél-Amerikában valamivel nagyobb, körülbelül cseresznyeparadicsom méretű gyümölcsöket termesztettek, a növényeket Mezoamerikában tovább háziasították, hogy nagyobb méretű paradicsomot termeljenek.
A legújabb genetikai kutatások azonban azt mutatják, hogy a cseresznye méretű paradicsom Ecuadorból származik, emberi háziasítás nélkül. A dél-amerikai emberek végül is termesztették ezeket a korai paradicsomokat, de nem alakították ki a ma ismert nagyobb gyümölcsméretet. Idővel ezek a cseresznye méretű gyümölcsök észak felé, Mezoamerika felé terjedtek el, vagy emberi mozgás, vagy madarak, vagy a természetes útvonalak valamilyen kombinációja révén. A hosszú vándorlás és a sok-sok évnyi gyomos, félig nemesített növényként való fennmaradás után a gyümölcsök jelentősen megváltoztak, és sokkal inkább hasonlítanak a dél-amerikai kisebb vadparadicsomokra. Ezek a kisebb termésű növények voltak azok, amelyeket később Mezoamerikában (körülbelül 7000 évvel ezelőtt) háziasították a mai paradicsomunkká.
A 16. és 17. században a korai tengerjáró felfedezők a háziasított paradicsomot visszahozták az európai lakossághoz, ahol vegyes érzelmekkel fogadták. Sok potenciális növénytermesztő, aki korábban ismerte a nadragulya családot, tisztában volt azok mérgező hatásával, így a paradicsom csak lassan terjedt el.
Modern paradicsom
Ma a paradicsom nemcsak a származási helyén az amerikai kontinenseken a legnépszerűbb kertészeti kultúra hanem a Föld szinte minden olyan országában termesztik, ahol elég hosszú tenyészidőszak, sőt az üvegházi termesztés további lehetőségeket is nyújt már a termeszthetőségéhez. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez a legfontosabb kertészeti kultúra globális szinten, ami Magyarország