A paradicsom titkos összetevője: a likopin

A paradicsom „különös ismertetőjegye” a likopin, amely fontos antioxidáns tartalma mellett a paradicsom gyönyörű színéért is felel. A paradicsom likopin tartalma sülve-főve és zsiradékkal együtt fogyasztva jobban hasznosul, mint nyers formában. Érdemes tudni továbbá azt is, hogy az érettebb paradicsomok több likopint tartalmaznak.

A likopin növényi színanyag, antioxidáns, gyökfogó vegyület, ami annyit jelent, hogy képes megkötni a „kártékony” szabad gyököket. A szabad gyökök felelősek többek között a daganatos betegségek kialakulásáért is.

Az érett paradicsom lédús, húsos bogyótermése tápanyagokban gazdag. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni.

Miért fogyasszunk paradicsomot?
A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot és ami a legfontosabb: likopin tartalma révén fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében.

Készítette: Bálint Anna, dietetikus

Tags:


%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás