A messzi földön híres szabolcsi alma

A szabolcsi almát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termelik. Amikor szabolcsi almáról beszélünk, akkor döntően jonatán, jonagold, golden és idared fajtáról van szó. Az alma Magyarországon mondhatni „szabolcs aranya”, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyümölcstermesztésének legjelentősebb faja.

Jonatán:

A jonatán termése közepes méretű (120-140 g), sárga alapszínén több, mint 50 %-nyi piros színeződéssel, ami a napos oldalon telt piros színt mutat. Jellegzetes ízű, édes-savanykás, savas fajta. Finom leveses, tökéletes szomjoltó, így ha szeretjük a savanykás ízt, bátran válasszuk. Kompótnak is ideális.

Idared:

Termése középnagy, vagy nagy (170-200 g), enyhén lapított gömb alakú, színe napos oldalon szép kárminvörös. Karakteres ízű, inkább savanykás, húsa kemény, roppanós, bő levű alma. Sűrítménynek, lekvárnak, befőttnek kiváló.

Golden Delicious:

Termése középnagy (140-180 g), színezete éretten aranysárgás. Átható illatú, sajátosan aromás édes ízű, kissé savas, puhább húsú, leveses alma. Süteményekbe ideális.

Jonagold:

Gyümölcse nagy (220-250 g), sárgászöld alapszínen 30-50% -os piros bemosódásokkal. Jellegzetesen fűszeres, édes, gyengén savanykás ízű, laza húsú, zamatos, lédús alma. Gyümölcslének tökéletes.

Készítette: Schlenk-Bálint Anna

Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember

Tags:


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás