6 ok, amiért az alma olyan egészséges, mint amilyen finom

Az őszhöz közeledve számos új élmény érheti az embereket, mint a kellemes időjárásban történő kirándulások, színes természet, szüreti időszak, gasztroélmények de ez az időszak egyben a gyümölcsök királyáé is, mégpedig  a friss ropogós almáé. Világszerte több ezer almafajtát termesztenek, de ha még csak alig is ismerünk ezekből pár fajtát, akkor is nagy örömünket lelhetjük az első harapáskor egy frissen szüretelt, édes, lédús és ropogós almában. Ha nem lenne elég az alma ízlelőbimbókra gyakorolt remek hatása, meg kell említeni, hogy egészségünkre nézve is kitűnő hatásokat tudunk ennek a gyümölcsnek az érdemébe sorolni. Ezért is érdemes méginkább, – mint egy egészséges nassolnivalót- fogyasztani őket, vagy hozzáadni a kedvenc receptjeinkhez. A sós salátáktól, levesektől kezdve egészen az édes almás pitékig, tartokig és még sok minden másig, az alma ízletes és tápláló kiegészítője lehet bármilyen ételnek. Íme, az alma rendszeres fogyasztásának összes egészségügyi előnye.

Az alma jótékony egészségügyi hatásai

  • Az alma támogatja a szív egészségét.

Az almának kiemelkedő a pektin tartalma (mely egy oldható rost), ami segít megköti a koleszterint és a felesleges glükózt az emésztőrendszerben, ami a kiválasztáshoz vezet. Egy nagy alma (223 gramm) körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz. Az almahéjban található erős flavonoid, a kvercetin magasabb jelenléte a II. típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható.

  • Az alma elősegíti az egészséges emésztést és a mikrobiom fejlődését.

Az alma magas rosttartalmú gyümölcs, mely támogatja az emésztést, és segít hosszabb ideig jóllakni. A legtöbb rost az alma héjában található, így javasolt a héjjal együtt fogyasztani. Egy közepes alma héjával együtt körülbelül 4,8 gramm rostot tartalmaz, de ha meghámozod, ez a szám 2 grammra csökken. Kiváló rosttartalmán túl az alma prebiotikumokban is gazdag, amelyek táplálják a hasznos bélbaktériumokat, és támogatják a boldog, változatos és funkcionális bélmikrobiom kiépülését.

  • Az alma antioxidánsai segítenek szabályozni a vércukorszintet.

A polifenolok a növényi élelmiszerekben található aktív vegyületek, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Az almában található polifenolok segíthetnek blokkolni/lassítani a keményítő egyszerű cukorrá történő lebontásához szükséges emésztőenzimet, és javíthatják a szervezet azon képességét, hogy az inzulint hatékonyabban hasznosítsa. Ez csökkentheti az étkezés utáni vércukorszint-emelkedéseket.

  • Az alma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal büszkélkedhet.

Az almában található polifenolok antioxidáns tulajdonságai segítenek megelőzni a krónikus gyulladást és csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

  • Az alma természetes szorbitot tartalmaz, ami segíthet enyhíteni a székrekedést.

Úgy érzi, hogy elakadt a széklete? Az alma más gyümölcsökkel, köztük az aszalt szilvával, körtével és sárgabarackkal együtt a szorbit nevű cukoralkoholt tartalmaz, amely elősegíti a rendszerességet, sőt, természetes hashajtó hatása is lehet. (Kerülje azonban a hozzáadott szorbitot tartalmazó élelmiszereket, amelyek hasmenést vagy gyomorpanaszokat okozhatnak.)

  • Az alma jót tesz a tüdőnek.

Számos tanulmány eredménye szerint a felnőttek rendszeres almafogyasztása összefügg a tüdőrák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és az asztma kockázatának csökkentésével. A Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health egyik tanulmánya, amely korábbi dohányosok tüdőegészségét vizsgálta, arra az eredményre jutott, hogy azoknál az alanyoknál, akiknek étrendje sok almát és paradicsomot tartalmazott, lassabban romlott a tüdőfunkciójuk.

Tags:


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás