Víz nélkül is tisztítható a friss gyümölcs

Egy kanadai vállalat a gyümölcsfertőtlenítés új, tökéletesített módját fejlesztette ki. A friss gyümölcsök eltarthatóságát lényegesen befolyásolják a felületükön gyakorlatilag kivédhetetlenül megtelepedett kórokozók. Egy kanadai vállalat, illetve munkaközösség, amelynek székhelye a Niagara-vízesés környéki nagy gyümölcstermesztő körzetben van, Clean Verificat koon néven kifejlesztett egy olyan eljárást, amely egy 30 másodperces ultraibolya sugárzással – hidrogénperoxid-párás kezeléssel kombinálva – az ilyen kártevők 99 százalékát elpusztítja .

Az eljárást a Guelph-i Egyetem élelmiszer-higiéniai szempontból alkalmazhatónak minősítette.Ez tulajdonképpen egy mosásnak felel meg, amely a cég szerint a kezelt gyümölcs eltarthatóságát lényegesen meghosszabbítja. Szakértők szerint a mosás általában hatékony tisztítási módszer, de a friss gyümölcsöket csak száraz állapotban lehet becsomagolni és az árusítás helyére útnak indítani. A Clean Works újításának az egyik legnagyobb előnye éppen a száraz felület megtartása. A módszer egyébként nemcsak a gyümölcsök, hanem a göngyölegek (rekeszek és konténerek) fertőtlenítésére is alkalmas, és a feltalálók véleménye szerint fordulópontot jelenthet a friss gyümölcsök eltarthatóságában.

Ontario tartomány egyik legnagyobb gyümölcsültetvénye, a Moyers Apple Products, amely a forgalmazó vállalattal való szerződés alapján – a 2014. évi nagy lisztéria-fertőzés óta használja ezt a fertőtlenítési módszert, 2017-ben kormánykitüntetést kapott az eljárás alkalmazásáért.

Forrás: https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/viz-nelkul-is-tisztithato-a-friss-gyumolcs-40217-001



A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás