12 nov Vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek a káposztafélék
Egy tudományos kutatás eredményei szerint a keresztesvirágú zöldségfélék fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatású.
A BMC Medicine tudományos folyóiratban jelent meg az ausztrál Edith Cowan Egyetem kutatóinak közleménye, amelynek fő állítása, hogy a keresztesvirágú zöldségfélék (pl. brokkoli, karfiol, kelkáposzta) fogyasztása segíthet az enyhe vagy közepes súlyosságú magas vérnyomás (hipertónia) kezelésében.
A vizsgálatban 56 és 72 év közötti, enyhe vagy közepesen magas vérnyomással rendelkező résztvevőt kértek meg arra a kutatók, hogy két héten keresztül napi négy adag keresztesvirágú zöldséget fogyasszanak, szemben egy kontroll időszakkal. Az eredmények azt mutatták, hogy a 24 órás szisztolés vérnyomás átlagosan 2,5 mmHg-mal csökkent a keresztesvirágú zöldségekkel végzett beavatkozás után. A kutatók megjegyezték, hogy a megfigyelt vérnyomáscsökkenés eredményeként 5%-kal alacsonyabb lehet a súlyos szív- és érrendszeri események kockázata. A kutatók szerint valószínűleg a keresztesvirágú zöldségek egyedülálló mikrotápanyag-profilja járult hozzá a megfigyelt kedvező eredményekhez.