Receptek

Tökös receptek

Bár ez a legelterjedtebb, a sütőtököt nem csak megsütve lehet fogyasztani! Íme néhány tipp.

Pikáns sütőtök krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 
2 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 75 dkg sütőtök (tisztán mérve, a héja és a magja nélkül), kb. 4 cm-es friss gyömbérdarabka megpucolva és apróra felkockázva, 1 tk. őrölt fahéj, kb. fél tk. só, 7dl víz, 2dl tejszín, 1 dl házi/bio tej, 2 ek. tönköly búzadara.

Elkészítés
A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és a húsát kis kockákra vágjuk. Egy nagy fazékban az olívaolajat felforrósítjuk, és az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Ezután az apróra vágott gyömbért is rádobjuk, és gyakran kevergetve tovább pároljuk. Pár perc múlva a tökkockákat is hozzáadjuk, megsózzuk, és kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Majd megszórjuk az őrölt fahéjjal, és felöntjük a víz-tejszín-tej keverékével. Felforraljuk, és folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a tönkölybúza darát, és kis lángon félig lefedve puhára főzzük kb.20-30 percig. Ennyi időnek elégnek kell lennie, hogy jól megpuhuljon a tök. Ha puha, lehúzzuk a fazekat a lángról, egy picit várunk míg hűl, majd botmixerrel pürésítjük a levesünket. Visszatesszük a tűzhelyre, igény szerint lehet még tovább fűszerezni(sóval, fahéjjal), majd rottyantunk még egyet rajta, és már kész is. A leves tetejére szórhatunk pici olajban megpirított tökmagot, és zabpelyhet, vagy akár pici hidegen sajtolt tökmagolajjal is meglocsolhatjuk. Az íze nagyon pikáns, a fahéj és a gyömbér melegítő hatása miatt, ez a leves kimondottan javasolt az őszi, téli hideg napokra.

Sülttök-csemege

    A dércsípte töktermést két- vagy négyfelé vágjuk, belét, magját kiszedjük, pár órán át szikkasztjuk. Tüzes kemencébe vagy tepsibe és forró sütőbe helyezzük. Időnként a sütő (kemence) ajtaját kinyitjuk, hogy a gőzt eltávolítsuk. Gázsütőből általában 1-3 órai sütés után szedjük ki, majd hideg helyen tartjuk.

Töltött sütőtök

Hozzávalók: 
1 sütőtök (kb. 90-100 dkg, hosszúkás, magyar típus), 1 csapott teáskanál só, 1/2 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál metélőhagyma, 3 evőkanál tejszín (vagy tejföl), 1 szelet teljes kiőrlésű szikkadt kenyér, 5 dkg házi/bio vaj, 3 dkg reszelt sajt (parmezán vagy más kemény sajt, legjobb, ha füstölt).
Elkészítés
Megmossuk a tököt, félbe vágjuk és eltávolítjuk a magos részét. A belsejét kissé megsózzuk, majd tepsibe helyezzük. A tepsibe annyi vizet helyezünk, hogy félig ellepje a sütőtököt, majd lefóliázva közepes lángon mintegy 40 percig (teljesen puhára) sütjük. Ezután kivesszük a tepsiből, s annyira kikaparjuk a belsejét, hogy a héjon maradjon még a sütőtökből. A kivájt sütőtököt összekeverjük a pirospaprikával, hagymával és tejszínnel. Hozzáadunk egy kevés sót, majd visszahelyezzük a felezett sütőtökbe. A durvára reszelt kenyeret összedolgozzuk a vajjal és sajttal, majd a megtöltött sütőtökre szórjuk. Ezután még negyed órára visszahelyezzük a sütőbe, míg szép sárgára nem sül. Tálalásnál metélőhagymával, paradicsom karikával díszíthetjük.

Tökös kenyér

Hozzávalók 
2 kg teljes kiőrlésű liszt/tönkölyliszt, 3 dkg élesztő, só, 40 dkg sütőtök, 1 kiskanál ecet.

Elkészítés
A tököt ecetes vízben megfőzzük és áttörjük. A püréből és a többi hozzávalókból készült tésztát addig dagasztjuk, amíg a kezünkről le nem válik. Ha megkelt, átgyúrjuk és kiskosárba tesszük, még egyszer kelni hagyjuk, majd a tetejét 3 helyen megszurkáljuk és tojással megkenjük. Kizsírozott tepsibe tesszük. Mint egy kalács, annyi idő alatt megsül. Ha megsült, vizes tollal megkenjük, és kenyérruhába tesszük, így a héja megpuhul. 2 kg kenyér lesz belőle.

Pogácsa sütőtökkel

Hozzávalók
1 kg teljes kiőrlésű liszt/tönkölyliszt, 3 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 20 dkg házi/bio vaj, 30-40 dkg sütőtök, só.

Elkészítés
A sütőtököt megfőzzük, áttörjük és a többi hozzávalóval meggyúrjuk. Picit megkelesztjük, majd újra átgyúrjuk, kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Vajjal kikent tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a tojás sárgájával és kisütjük.

Sütőtöklekvár

Elkészítés
1 kg sütőtököt megmosunk, kimagozunk és cikkekre vágjuk, majd forró sütőben megsütjük(de nem pirítjuk meg). Ha kihűlt, meghámozzuk és a húsát fele-fele arányban borízű almából készült kompóttal összekeverjük, majd jól összeturmixoljuk. A tűzre visszatéve kevergetve felforraljuk, mézzel édesítjük és azon forrón üvegekbe töltjük. Lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Őszi muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz: 
20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20dkg sütőtök, 2 nagyobb alma, 10 dkg házi/bio vaj, 5 dkg szeletelt mandula, 5-6 ek. méz/juharszirup, 2 házi tojás, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ek. mézeskalács keverék, pici só

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A muffinformákat kibéleljük papírkapszlival. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a pici sóval, és a mézeskalács fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra keverjük a mézzel, hozzáöntjük az olvasztott vajat, a reszelt almát, és az előzőleg megsütött, majd pürésített tököt. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes egyveleget, majd a formákba kanalazzuk. A muffinokat meghintjük szeletelt mandulával, és sütőben 15-20 percig megsütjük.

Sütőtökös-csokis muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5-6 ek. méz/juharszirup, 5 dkg házi/bio vaj, 2 házi tojás, 20 dkg sült tök(péppé zúzva), 10 dkg 70-86%-os étcsoki, 2 tk. szódabikarbóna, 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék, pici só

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a muffinformákat kibéleljük a papírkapszlival. A lisztet, a mézeskalácsfűszert, a szódabikarbónát és a pici sót összekeverjük egy tálban. Egy másik tálban csomómentesre keverjük a tojásokat a mézzel, az olvasztott vajjal, hozzáadjuk a lisztes egyveleget, a pürésített sült tököt, és az apró kockákra tört étcsokit. A tésztát lazán összedolgozzuk, majd a formákba kanalazzuk, és sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Forrás: http://antalvali.com/sutotok-az-osz-narancssarga-kincse.html

Mi a véleményed?

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás