16 aug Több mint gondolnád! –Ismerd meg jobban a görögdinnyét
Nem is lehetne már igazi nyár a nyár, ha elmaradna az érett és jól lehűtött görögdinnye fogyasztása a Balaton partján, vagy csak az otthonunk kényelmében, egy forró napon. Amellett, hogy édes íze és levesessége, már önmagában igen kedvelt terménnyé teszi a görögdinnyét, hasznos tudni, hogy még mennyi jótékony hatással is jár fogyasztása.
A dietetikusok szerint a görögdinnye, alacsony kalória- és cukortartalma mellett, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, így nem véletlen, hogy remek eleme lehet az egészséges étrendnek.
Néhány érdekes tény a görögdinnyéről, mely segíthet a tudatos fogyasztásban:
1. A görögdinnye kiválóan hidratál
„A görögdinnye több, mint 90%-ban vízből áll.”
Napi vízszükségletünk 80%-át abból nyerjük ki, amit megiszunk, míg maradék 20%-át az elfogyasztott ételekből. A görögdinnye kiválóan segíthet hidratáltságunk megőrzésében, mivel nem csak ízélményt ad fogyasztása, de egyúttal jelentős vízbevitel is szervezetünk részére.
Hasznos tudni, hogy például az intenzív edzés következtében elvesztett víz és só mennyiségét is pótolhatjuk úgy, hogy egy kis sóval megszórt görögdinnyét fogyasztunk. Az így bevitt szénhidrátok és a só kombinációja ideális az elvesztett elektrolit- és szénhidrát „raktárak” feltöltésére.
2. Alapvető vitaminok és ásványianyagok tárháza
Egy adag görögdinnye (kb. egy csészényi) csupán 46 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor ásványianyagokban és vitaminokban igen gazdag. A napi C-vitamin szükséglet 15% százaléka biztosítható csupán egy adaggal, míg emellett A- és B6 vitaminokkal is gazdagodhat szervezetünk, nem utolsó sorban pedig számos ásványianyagot (pl. kálium) is bevihetünk fogyasztásával.
C-vitamin erősíti az immunrendszert és segít a szervezetnek a vas felszívódásában, míg az A-vitamin létfontosságú a bőr és a szem egészségéhez. A görögdinnye gazdag káliumtartalma csökkenti a vérnyomást és támogatja az idegek működését, valamint a B6-vitamin segít a szervezetnek lebontani az elfogyasztott fehérjéket, erősíti az immunrendszert és az idegműködést.
3. Likopintartalma élvonalbeli
A likopin a görögdinnyében és más gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható természetes vegyület, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A paradicsom mellett, a görögdinnyének is ez az anyag adja a piros színét; de azontúl, hogy szép színt ad, a likopin jót tesz az Ön egészségének. Kutatások mutatták ki, hogy csökkenti a rák, a szívbetegségek és az időskori szembetegségek kockázatát, továbbá a likopin védi a sejteket a károsodástól. Egyes szakirodalmak megalapozottan állítják, hogy vérnyomáscsökkentő hatása is lehet, amennyiben rendszeresen, diéta céljából fogyasztjuk.
4. Segíthet a fogyókúra idején
„Ha görögdinnyét választjuk egy másik édes snack helyett, az segíthet abban, hogy kevés kalória bevitelével is tovább érezzük jóllakottnak magunkat.”
A Nutrients című folyóiratban 2019-ben megjelent kutatás megállapította, hogy a túlsúlyosnak, vagy klinikailag elhízottnak tekintett páciensek, akik alacsony zsírtartalmú sütemény helyett, inkább görögdinnyét fogyasztottak, nagyobb telítettséget tapasztaltak. A kutatás végeredményében görögdinnye rendszeres napi fogyasztása összefüggésbe volt hozható a páciensek testsúlyának, testtömegindexének, vérnyomásának és derékkörfogatának csökkenésével.
5. Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát
A görögdinnyében található likopin csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt, vagyis a szervezet azon képességét mellyel képes a szabadgyökök (a szervezet által természetes módon termelt instabil molekulák, amelyek betegséget okozhatnak) káros hatásait leküzdeni. A krónikus gyulladás növelheti bizonyos betegségek, köztük a rák kialakulásának lehetőségét, mellyel kapcsolatban kutatások mutatják ki, hogy a likopin képes csökkenteni a gyulladást és megakadályozni a rákos sejtek növekedését, csökkenteni a betegségek kockázatát.
6. Jót tesz a bőrnek és még az izomláz csökkentésében is segít
A görögdinnyében lévő víz és A-, B6- és C-vitamin segít a bőrnek puhának, simának és rugalmasnak maradni. A C-vitamin fokozza a kollagéntermelést, ami javítja a bőr rugalmasságát és a bőr vérellátását. Az A-vitamin pedig segít a bőrsejtek javításában, megelőzve a száraz, hámló bőrt, míg a B6-vitamin segít a bőrkiütéseknél.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a görögdinnye levét fogyasztó sportolóknál akár 24 órán keresztül csökkent az izomfájdalom. A kutatók a görögdinnye levének a fájó izmokra gyakorolt enyhítő képességét, az L-citrullin tartalmával hozták összefüggésbe, amely egy olyan aminosav, amely segít csökkenteni az izomkárosodást. Bár a tudósoknak több konkrét bizonyítékra van szükségük ahhoz, hogy megerősítsék ennek a pozitív hatásnak a mértékét, mégis jó ösztönző lehet ez a kutatás arra, hogy fontolóra vegyük a görögdinnye levének hozzáadását, az edzés utáni regenerálódás rutinjához.