01 dec Téli vitaminbombák: A lilakáposzta
							Posted at 15:28h
							in Friss hírek							
							                                    						
						

- A lila, vagy vörös káposzta sötétvöröses, lilás színét az antocián természetes vegyületnek köszönheti.
 - Amerikai kutatók 36 féle antocianint azonosítottak a vöröskáposztában. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges növényi eredetű tápanyagok.
 - A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.
 - Mivel több tápanyagot és kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért ideális zöldség a fogyni vágyók számára is.
 - Magas élelmi rost tartalmának köszönhetően fogyasztása után ráadásul tovább tart a teltségérzet és az emésztési folyamatokra is pozitívan hat.
 - Magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványianyagot és antioxidánst tartalmaz.
 - A lilakáposzta magas C-vitamin révén erősíti az immunrendszert.
 
Érdekesség:
Fogyaszthatjuk hirtelen sütve egy kis ecettel, grillezve, vagy párolva a különböző húsok mellé. Nyersen hozzáadhatunk egy kis olívaolajat és fokhagymát, hogy még ízletesebb legyen. De akár savanyúságot vagy salátát is készíthet belőle.
Készítette: Bálint Anna
Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember