Téli vitaminbombák: A lilakáposzta

  • A lila, vagy vörös káposzta sötétvöröses, lilás színét az antocián természetes vegyületnek köszönheti.
  • Amerikai kutatók 36 féle antocianint azonosítottak a vöröskáposztában. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges növényi eredetű tápanyagok.
  • A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.
  • Mivel több tápanyagot és kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért ideális zöldség a fogyni vágyók számára is.
  • Magas élelmi rost tartalmának köszönhetően fogyasztása után ráadásul tovább tart a teltségérzet és az emésztési folyamatokra is pozitívan hat.
  • Magas az A-, K-, B- és C-vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványianyagot és antioxidánst tartalmaz.
  • A lilakáposzta magas C-vitamin révén erősíti az immunrendszert.

Érdekesség:

Fogyaszthatjuk hirtelen sütve egy kis ecettel, grillezve, vagy párolva a különböző húsok mellé. Nyersen hozzáadhatunk egy kis olívaolajat és fokhagymát, hogy még ízletesebb legyen. De akár savanyúságot vagy salátát is készíthet belőle.

Készítette: Bálint Anna

Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember



%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás