Szőlő a tápálkozásban

A szőlőnek nagy a tápértéke és fontos szerepe van a megelőző és gyógyító diétákban. Kitűnő energiaforrás, amelyből a szervezetben nagyon gyorsan szabadul fel a kalória.



A szőlőt (Vitis sp.) régóta a gyümölcsök királyának tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma volt. Kiváló tulajdonságaiért az alma mellé állítható. Teljes értékű táplálék. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, szervezetünk mindenhez hozzájut, amire jó teljesítőképességéhez, egészségéhez szüksége van. Gyümölcse és levele egyaránt fogyasztható, külsőleg bőrápolásra is kiválóan alkalmas. Gyümölcse frissen kitűnő táplálék. Többnyire azonban nem friss állapotban fogyasztják, mustot, bort készítenek belőle, aszalják stb. A kékszőlőfajták héjában található igen kedvező fitokemikália, a resveratrol, amely a szőlő természetes gombaölő szereként szolgál, amerikai vizsgálatok eredményei szerint gátolja az LDL-koleszterin oxidációját és a vérlemezkék összetapadását, ezzel csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Szezonjában minden étkezés előtt fél órával, vagy akár helyette is együnk szőlőt! Mindig gondosan mossuk meg! A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható: vérszegénységre, idegi problémára, fizikai gyengeségre, lábadozás idején, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedésre, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre egyaránt. Étkezés közben vagy utána azonban ne együnk szőlőt! Magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed a szervezetben, ezáltal inkább nemkívánatos hatásokat érhetünk el.

Ne keverjük más gyümölccsel, még a saját fajtáival sem. Magját és héját is alaposan meg kell rágni. A szőlőnek nagy a tápértéke és fontos szerepe van a megelőző és gyógyító diétákban. Kitűnő energiaforrás, amelyből a szervezetben nagyon gyorsan szabadul fel a kalória. Cukrai jól hatnak az izommunkára, különösen a szívizomra. A szőlőt hatásosan alkalmazhatjuk: hörgőasztmánál, idült bronchitisnél, tüdőtágulatnál, szívbetegségeknél, vese-, máj- és gyomorbetegségeknél. Igen nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló táplálék. Kedvezően hat a gyomor- és a bélrendszerre. Gyógyítja a belek betegségeit, fokozza az epeelválasztást, és nagyobb mennyiség a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. A szőlő vízhajtóként és izzasztóként is hat, és ezáltal méregtelenít. A fehér vagy zöldes színű szőlők reuma, májbetegségek, vízkór esetén a legjobbak, míg a sómérgezést, a savasságot, a hurutokat a kék szőlők oldják a leghatásosabban. Egészségünk védelmében ősszel ajánlatos egy rövid szőlőkúra. Különösen fontos ez a nehéz fizikai munkát végzőknek, a gyerekeknek, sportolóknak és az idős korosztálynak. Száz gramm szőlő energiatartalma 78 kalória, éppen ezért kitűnő hízókúrára is. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös.

A szőlőkúrát napi 1 kg-mal kezdjük, majd növelhetjük 3 kg-ig. Betegségtől függően változtatható a napok száma. A kúra alatt a gyümölcsnek sem a héját, sem a magját nem ajánlott elfogyasztani. Állapotos asszonyoknak, szoptatós anyáknak, cukorbajosoknak és bélhurutosoknak azonban tartózkodniuk kell a szőlő fogyasztásától! Egyes betegek is nagyon rosszul tűrik a szőlőt, ebben az esetben más gyümölcsöt, például almát válasszanak. A szőlőmag olaja is rendkívül értékes, javítja a látást, csökkenti a vér koleszterinszintjét és különböző szívpanaszok esetén javallott. A szőlőlé bőséges forrása a nagy energiájú természetes cukroknak, amelyeket azonban nem koncentráltan tartalmaz. Hatásosan serkenti az anyagcserét, így gyorsabban égnek el a fölösleges tápanyagok és a salakanyagok. 1 kg szőlőből fél liter lé préselhető.

A csemegeszőlő tartalma: 75-80% víz, 16-30% szőlő- és gyümölcscukor, 6-8 g/l szerves savak (citrom-, alma-, bor- és tejsav), cellulóz, tannin, nitrogéntartalmú anyagok, ezeken kívül különböző ásványi anyagok: kálium, nátrium, foszfor, kén, kalcium, mangán, vas, alumínium, molibdén stb., továbbá A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B7-, B9-, C- és D- vitaminok is találhatók benne. Kilogrammonként: 180 g szőlőcukrot, 130 g rostot, 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt, 5 g szerves sót tartalmaz.

Összeállította: Ferencz Anita FruitVeB

 

  • szőlő


A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás