11 júl Színes gyümölcssaláta
Hozzávalók:
- 1 db alma
- 100 g dinnye
- 1 nagy marék málna
- 1 nagy marék áfonya
- 1 db lime leve
- 2-3 ek. víz
- 1 ek. méz
- 1 csipet menta
- 1 kiskanál chia mag
Elkészítés: A gyümölcsöket megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk és egy tálba rakjuk őket. Hozzáadjuk a málnát, áfonyát és átforgatjuk. A lime-ok levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a mézet, valamint pár kanál vizet, az apróra vágott mentát és a chia magot. Ráöntjük a salátára és tálalásig hűtőbe tároljuk.
A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik nélkülözhetetlen eleme a megfelelő minőségű/mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A gyümölcsök vitaminokban, ásványi anyagokban és fitonutriensekben (biológialilag aktív hatóanyagok) gazdagok, továbbá víztartalmuk is igen nagy, bár ennek mennyisége függ a gyümölcs fajtájától. A friss, lédús gyümölcsök víztartalma 75-90 % között mozog, ám az aszalt (szárított) változatok víztartalma 20-25%-ra csökken a szárítás során.
Készítette: Bálint Anna
Dietetikus/Sport-specifikus dietetikai szakember