17 máj Spenót – Szezámmagos spenótsaláta
A szezámmagos spenót saláta a japán sushi bárok egyik népszerű körete. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, akár előre is, így remek vendégváró vagy parti étel lehet.
Hozzávalók
- 3 ek fehér szezámmag
- Fél tk nádcukor
- 2 ek japán szójaszósz
- 3 ek dashi alaplé
- 45 dkg zsenge spenót
- 1 tk olaj
Elkészítés
3 percig a szezámmagot száraz serpenyőben megpörköljük. 1 teáskanálnyit félreteszünk, a többit mozsárban pasztává eldolgozunk. Elkeverjük a szójaszósszal és dashi alaplével. Félretesszük.
A spenótot átmossuk, lecsurgatjuk, az olajban megpároljuk úgy, hogy markonként adagoljuk az olajhoz, miközben falapáttal kevergetjük. Amikor egy adag kissé összeesik, mehet a következő adag a serpenyőbe. Vigyázzunk arra, hogy ne főzzük túl, azaz maradjon tartása a spenótnak!
A párolt spenótot szűrőn lecsurgatjuk, kinyomkodjuk belőle a folyadékot, majd egy tálaló edénybe töltjük. A szezámmagos öntettel elkeverjük, a pörkölt szezámmaggal leszórjuk.
Langyosan tálaljuk.
Tippek
Ha nincsen friss dashi alaplé kéznél, instant por is alkalmazható – a fenti recepthez negyed teáskanálnyit keverjünk el 3 ek forró vízzel.
Télen fagyasztott spenótot is alkalmazhatunk – ezt forrázzuk le, majd pároljuk meg kissé olajban.
A salátát tálaljuk egy japán menü keretében – vagy sushi mellé köretként.
A fenti szezámmagos öntet egy hagyományos japán recept, ezt felhasználhatjuk egyéb párolt zöldségek feldobásához – pl zöldbab, mangetout, brokkoli.
A szezámmagos spenót saláta fogyasztható a legtöbb diétás, karcsúsító és egészséges étrend keretében – de vigyázat, a saláta nem vegán, de még nem is vegetáriánus, mert a dashi hallal készül. Továbbá, a szezámmagra érzékenyek természetesen kerüljék!
Forrás: www.tutitippek.hu