08 márc Spárga – Göngyölt spárga
Sonka és spárga palacsintában.
Göngyölt spárga
Hozzávalók:
12 sós palacsinta,
a töltelékhez:
40 dkg fehér spárga,
30 dkg zöld spárga,
12 szelet sonka
só, 1 kiskanál cukor,
1 kiskanál vaj vagy margarin,
A hollandi mártáshoz:
15 dkg vaj,
2 tojássárgája,
1 kiskanál hideg víz,
néhány csepp citromlé,
késhegynyi Cayenne bors
Elkészítés:
A spárgát megtisztítjuk, majd először a fehéret 10 percig főzzük a sós-cukros-vajas vízben, azután a zöldet is hozzáadjuk és még 10 percig együtt forraljuk. Leszűrjük, lecsöpögtetjük és melegen tartjuk. A sonkát megpirítjuk és minden palacsintára egy szeletet fektetünk. Erre néhány szál zöld és fehér spárgát rakunk, majd feltekerjük. A hollandi mártáshoz a vajat kis lángon felolvasztjuk, a tojások sárgáját egy tálban a vízzel egy percig keverjük. Utána vízfürdőbe állítjuk és közepes lángon melegítve, habosra verjük. Ez alatt térfogata a duplájára nő. A tűzről lehúzva apránként hozzáadjuk a vajat, akkor jó, ha egy- forma hőmérsékletűek, végül megsózzuk, megborsozzuk, a citrommal ízesítsük.
Frissen jó, ne melegítsük újra.