22 jan Spárga-édeskömény saláta gyömbéres öntettel
Nagyon friss, nagyon üde.
Hozzávalók 2 főre
- 500 g zöld spárga
- 1 db édeskömény
- 1 tk cukor
- 1 tk só
A vinaigrette-hez:
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek dió- v. mogyoróolaj
- 1 ek citromlé
- 1 tk friss gyömbér
- só
Elkészítés
A spárgát tisztítjuk, azaz az oldalán lévő leveleket kis késsel eltávolítjuk, illetve a szárának az alját levágjuk.
Az édesköményt leveleire szedjük.
A spárgát sós-cukros forró vízbe tesszük, majd lassan gyöngyözve főzzük kb 6-7 percig. Vékony pengéjű késsel szúrjunk bele: akkor jó, ha már puha, de még roppanós, van tartása.
Azonnal kiemeljük szűrőkanállal és jégkockás vízben hűtjük.
A spárga főzőlevében az édesköményt pár perc alatt ugyancsak roppanósra főzzük, majd leszűrjük és hűtjük.
A spárgák tetejét kb. 3-4 cm hosszan levágjuk, a salátához csak ezt használjuk fel.
Az édesköményt kb. fél cm széles metéltre vágjuk, majd a spárgával együtt tálra rendezzük.
A vinaigrette-hez összekeverjük a kétféle olajat, a citromlevet és a frissen reszelt gyömbért, sózzuk.
A salátát meglocsoljuk a vinaigrette-tel.
Retekcsírával díszítjük.
Forrás: nosalty.hu