14 nov Peche melba (málnaöntetes őszibarack desszert)
Ezt a híres desszertet elsőként Auguste Escoffier mestercukrász készítette el Londoban, a Savoy Hotelben, és Nellie Melba operaénekes után nevezte el.
Hozzávalók
500 g porcukor
1 citrom leve
1 vaníliarúd, kettévágva
6 nagy őszibarack, (nem túl érett)
300 g málna
2 evőkanál porcukor
vaníliafagylalt a tálaláshoz
Elkészítés
Tegyük a cukrot, a citromlé felét és a vaníliarudat egy nagy lábosba. Öntsünk hozzá 600 ml vizet, majd tegyük közepesen magas hőfokra, és buborékosítsuk 6-8 percig, vagy amíg szirupszerűvé nem válik. Forgassuk a serpenyőt, hogy a cukor feloldódjon, majd óvatosan melegítsük 5 percig, amíg szirupos lesz.
Közben félbevágjuk az őszibarackokat, és eltávolítjuk a magokat. Beletesszük őket a szirupba, és 4-5 percig pároljuk, félidőben óvatosan megfordítva, amíg puhák lesznek, ha késsel megszúrjuk őket. Tegyük át egy tányérra, a párolófolyadékot félretéve, és hagyjuk annyira kihűlni, hogy a héjukat eltávolíthassuk.
A málnát, a porcukrot és a maradék citromlevet turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Szitán passzírozzuk át, hogy sima mártást kapjunk.
Tálaláskor a barackokat tegyük át egy tányérra egy gombóc fagylalttal együtt. Csepegtessük a málnaszószt, valamint a serpenyőben maradt párolólevet a gyümölcsökre és a fagyira.